Военна прокуратура протака отговора си за ВСС по делото срещу Бриго

Военна прокуратура е изпратила писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) с въпрос какво точно иска съветът от нея по делото срещу Бриго Аспарухов, съобщи днес говорителят на ВСС Светла Иванова.

В разгара на продължилия един месец скандал около несъстоялото се накрая назначение на Бриго Аспарухов за премиерски съветник, се разбра, че прокуратурата е прекратила делото срещу бившия шеф на разузнаването за унищоженото досие на агент "Румянцев". Зад псевдонима е скрито името на банкера Атанас Тилев, приятел от детинство на о.з. генерала, а също и съдружник на Симеон Сакскобургготски. Убеден, че няма да бъде изправен на съд, Аспарухов се отказа от мястото си на депутат от БСП и загуби имунитета си.

На 8 октомври ВСС изиска делото срещу Аспарухов и последното постановление на прокуратурата по него. В случай, че военните прокурори откажат да го дадат, ВСС заяви, че очаква обяснение на какво основание материалите и постановлението са засекретени.

Коментирайки искането на ВСС главният прокурор Никола Филчев иронично заяви, че с най-голямо желание би дал информация на ВСС за делото срещу Аспарухов, ако членовете на съвета имат право да четат секретни информация.

Членовете на ВСС Нели Куцкова и Любка Илиева се поинтересували какво става с исканата от военна прокуратура справка. Двете съдийки, заедно с шефа на следствието Румен Георгиев предложиха преди 20 дни на ВСС да поиска делото. Днес се разбрало, че военната прокуратура е изпратила писмо, в което пита какво точно се иска от нея, макар искането на съвета да беше ясно формулирано.

Ако делото е секретно, нито един член на Съвета поотделно, а освен ако не гледа делото лично, няма право на достъп. Нашето питане е само да бъдем уведомени - къде е, какви актове са постановени, какво е движението на делото, което е абсурдно да бъде класифицирана информация. Съветът, като висш административен орган, има право да събира сведения за движението на делата, обясни Нели Куцкова.

Мотивът на съдиите бе да се запознаят с преписката, за да установят има ли нарушение с прекратяването на делото. Съмненията възникнаха след като цял месец съдът и прокуратурата публично си разменяха обвинения за това дали законно или незаконно от обвиняем Аспарухов се превърна в невинен.

Главният прокурор Никола Филчев обяви, че с акта на избирането на Бриго Аспарухов за депутат и полагащия му се имунитет той е престанал да бъде обвиняем за унищоженото досие на Тилев.

Според Върховния касационен съд пък след като Аспарухов е загубил имунитета си, Софийският военен съд трябва да насрочи ново разглеждане на делото срещу него за унищоженото досие. Според съда делото е само временно спряно, има внесен обвинителен акт, и единствено съдът може да се произнесе по него. Прокуратурата пък излезе с твърдение, че делото е върнато за доразследване, пропускайки решението на ВКС за спирането му. Разбра се също, че близо 2 години материалите по делото седят в подчинената на Филчев Върховна касационна прокуратура, изискани от съда уж за справка.

Затова и съдията от ВКС Румен Ненков заяви, че в момента Аспарухов е подсъдим. От прокуратурата контрираха, че не е. По-късно прокурорът Цеко Йорданов призна, че делото е прекратено, а ден по-късно обяви, че делото за унищоженото досие не е прекратено, но Аспарухов не е обвиняем по него. От съда отговориха, че прокуратурата е нарушила закона като задкулисно е прекратила делото.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?