Военна прокуратура ще проверява МВР дали арестува законно

До три месеца прокуратурата да провери как службите на МВР задържат граждани за 24 часа и законни ли са арестите, извършени по закона за МВР без да се иска санкция то съда. Тази задача поставиха днес депутатите от вътрешната комисия на главния прокурор Никола Филчев. Проверката ще се извърши от Военна прокуратурата, която по принцип разследва офицери и сержанти от МВР при нарушения на закона.

Предложението за тази проверка е направил депутатът от Коалиция за България и бивш шеф на НСлС Бойко Рашков. Нямало конкретен сигнал за нарушение, но проверката ще подейства дисциплиниращо на полицаите, смята главния прокурор Никола Филчев. По думите му прокуратурата трябвало да пази хората не само от престъпници, но и от държавните органи.

Според член 70 в Закона за МВР полицейските органи могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление; след надлежно предупреждение съзнателно пречат на полицейски орган да изпълни задължението си по служба; които показват тежки психични отклонения и с поведението си нарушават обществения ред или излагат живота си на явна опасност; малолетни нарушители, които са напуснали своите домове, настойници, попечители или обществените домове, където са били настанени; при невъзможност да се установи самоличността им; които са избягали от затвора или са обявени за международно издирване по искане на друга държава във връзка с тяхната екстрадиция;

Срокът на задържането в тези случаи не може да бъде по-дълъг от 24 часа.В закона е отбелязано, че арестуваният има право да обжалва пред съда законността на задържането. Съдът е длъжен да се произнесе по жалбата незабавно. От момента на задържането им лицата имат право на адвокатска защита. На лицата, задържани при условията на чл. 70, ал. 1, т. 1 - 5, не могат да им бъдат ограничавани други права освен правото на свободно придвижване.

Споделяне

Още от България