Военни авиоспециалисти инспектираха Сарафово

15 военни авиоспециалисти пристигнаха днес на Сарафово със самолет на ВВС, за да инспектират летището, предаде БТА. Те направили оглед на кабелните комуникации, обсъдили и възможностите за създаване и настаняване на временен пункт за управление в хангара на карго терминала. Изпълнителният директор на бургаското летище Димитър Калоянов обясни, че миналата година именно там е бил разположен американският полеви пункт за връзки.

Следобед групата офицери е направила и посещение на военната авиобаза "Равнец", която от 8 месеца е извадена от активна полетна дейност и не функционира. Предполага се, че авиоспециалистите са преглеждали в Равнец консервираните съоръжения за осигуряване на полетите, за да преценят дали те могат да бъдат използвани като резерва при нужда.

От координационния център на летище Бургас потвърдиха, че в края на миналата седмица е бил получен факс от САЩ, в който се съобщавало, че тази седмица ще пристигне един транспортен самолет. Точен ден и час обаче не е бил посочен.

В понеделник министърът на отбраната Никола Свинаров обяви, че първият американски самолет вече е кацнал, но бе опроверган както от посланика на САЩ Джеймс Пардю, така и от Генщаба.

Въпреки очакванията и собствените му обещания, днес министърът на отбраната не внесе за разглеждане на заседанието на Министерски съвет предложението си войниците, които ще участват в българския контингент при евентуална операция в Ирак, да получават по сто долара на ден. При акция войниците ще бъдат настанени на територия, съседна на Ирак.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?