Военните в Ирак искат по 100 долара командировъчни

Подписка с искане да бъдат увеличени командировъчните от 60 на 100 долара дневно са изпратили 359 от общо 475-те военнослужещи в българския контингент в Кербала. Това съобщи днес министърът на отбраната Николай Свинаров. Той участва в откриването в учебната база в Чаралица на най-голямото учение за българската армия преди приемането ни в НАТО през май следващата година - "Есен 2003".

"Преписката звучи в смисъл: "Бяхте прав г-н министър като казвахте 100 долара! Сега вземете да го направите!", резюмира съдържанието на искането министърът. Той обаче не посочи какви са мотивите на доброволците да настояват за повече дневни.

100 долара командировъчни бе сумата, която поиска първоначално и Генщаба за доброволците ни в Ирак. Правителството обаче отказа да гласува отделно перо за мисията ни в Кербала. Решено бе командировъчните да се заплащат от бюджета на МО и затова възнагражденията паднаха на 60 долара на ден. Толкова получават всичките ни доброволци, които са на мисии в чужбина.

Междувременно се появиха информации, че заради липсата на желаещи да се включат във втория контингент, чието набиране започва сега, МО ще настоява да бъдат увеличени парите за военнослужещите, които тепърва ще заминават за Кербала. А за първия - ще се търси някакъв начин за компенсация.

Днес Свинаров обясни, че въпросът ще бъде разгледан сериозно и отново използва случая, за да подчертае, че от следващата година трябва да се предвиди отделно перо за финансиране на участието на България в мисии. "Досегашната практика да се финансират мисии за сметка на подготовката е безкрайно порочна и ние няма да я продължаваме", заяви той.

Министърът декларира, че ако командировъчните за контингента се отпускаха от отделна сметка, той лично щял да подкрепи увеличаването им. От друга страна обаче 60 долара на ден не са никак малко, особено когато същите тези военнослужещи са изявили желание за участие при настоящите условия, подчерта той. В момента се правел анализ доколко биха могли да се увеличат средствата за първия ни контингент в Ирак. Според Свинаров трябва да се преценят поне три основни момента - дали първият контингент трябва да бъде поставен при различни условия от втория, дали всички участници в него - от редника до полковника трябва да получават еднакво заплащане и дали трябва да са равни компенсациите за риска при мисии извън лагера и в лагера.

Струпване от около 5 млн. поклонници се очаква в Кербала

Наплив от мюсюлмани се очаква в свещения за шиите град Кербала през следващия месец, когато са двата големи ислямски празника - Шабан и Рамадан. Това съобщи днес началникът на Генщаба ген. Никола Колев. Първото струпване се очаква на 10 октомври, като прогнозите са за около 10 млн. поклонници. Дори и цифрата да е двойно завишена, това е достатъчно сериозно предизвикателство. Затова нашият контингент, заедно с полското командване и местните власти разработва мерки, за да осигури безопасността и мира в града, обясни Колев.

Той съобщи още, че се прави оглед за евентуално ново местоположение на нашия лагер в Кербала. В момента батальонът ни се намира в училище за деца, което е в състояние на реконструкция. За ново местоположение се оглежда бивша военна учебна база, докладът дали е подходяща ще пристигне в Генщаба в края на седмицата.

При служебната проверка на мястото на инцидента с редник Ламбева беше намерен алкохол, но не е установено дали е бил употребяван. Така ген. Колев коментира появилите се информации, че простреляната Ламбева, заедно с останалите двама отзовани от Кербала - шефът на военномедицинския екип в лагера подп. Пукалски и санитарката сержант Бенчева са употребявали алкохол при инцидента от 22 август.

И Колев, и Свинаров отказаха повече подробности по случая. Шефът на Генщаба се аргументира като посочи, че в такъв случай би трябвало да настоява журналистите да публикуват всички наказания, които им налагат техните главни редактори. Министърът и началникът на ГЩ съобщиха единствено, че тримата отзовани не са единствените, които имат вина за случилото се. За останалите обаче било преценено, че са по-малко виновни и останали да зипълняват задълженията си.

Ламбева, Бенчева и Пукалски ще минат на извънредна атестация пред спецкомисии, които трябва да преценят дали тримата са пригодни за военна служба. Ако бъде преценено, че не са пригодни, ще се съобразим, заяви ген. Колев, който декларира, че компромис с дисциплината няма да се прави, а отзованите са нарушили правилата и морала. Утежняващо вината обстоятелство според началника на ГЩ е, че са го направили при периода на развръщане на контингента, разполагането му в базовия лагер в Кербала - един от важните моменти в работата на доброволците ни.

Още от България