Военният министър в контраатака: От сметките на "Терем" са изчезнали 60 млн.лв

Стефан Янев, снимка БГНЕС

От сметките на "Терем" са изчезнали 60 млн. лв по време на мандата на Николай Ненчев във военното министерство, съобщи служебният министър на отбраната Стефан Янев в сряда пред бТВ. Така той отговори на нападките на Ненчев и Бойко Борисов, че се подменят ключови кадри на институцията, без да има нужда от това.

Стефан Янев обясни, че в пет търговски дружества на МО има лоши финансови резултати и това е наложило смяната на тяхната управа. Едно от тях било "Интендантско обслужване", където се шият униформите на армията.

"На 2-3 месеца, когато трябва да обличаме служителите на армията, имаме проблем с липса на плат и хора, които да шият униформите. В "Терем" например е имало 60 млн. лв. по сметките на дружеството, а сега няма нито лев и не можем да намерим къде са отишли. Питайте Ненчев къде са", призова Янев.

Той отрече да има политическа чистка в министерството. По думите му уволнени са двама-трима души и то заради доказани нарушения, а новите хора са назначавани след конкурс.

"Аз съм член на служебно правителство, което е съставено от експерти, а не от политически лица. Няма уволнения без ясни критерии, няма и назначения без конкурс. Говоренето за политическа чистка е несъстоятелно", обясни Янев. Той каза, че е готов да влезе в екипа на президента Румен Радев, след края на мандата на служебното правителство.

Преди ден Янев назначи за постоянен секретар на МО Румен Василев, като изборът бе предизвестен от седмици.

Постоянният секретар е с мандат от четири години и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други. Той обаче може да бъде сменен и предсрочно при незадоволителна оценка за работата му.

Логиката бе новият редовен министър на отбраната да назначи сам постоянния секретар, с който ще работи през следващите четири години, но Янев не се съобрази с нея.

Във вторник лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов осъди кадровите рокади в МО.

"Вече почва да става нахално да се уволняват всеки ден хора. Особено в Министерство на отбраната, но сега, когато ще има военен министър, има поголовни назначение на удобни хора в Министерство на отбраната", коментира Борисов.

Новият постоянен секретар е полковник от резерва и е бивш комендант на военното министерство. Mediapool съобщи още преди две седмици, че се готви назначаването му на поста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?