МО платило 1.4 млн. лв заради неспазени договори за две години

Военното министерство дължи повече от 120 млн. лв на български фирми

Сделката за вертолетите се оказа леко висяща

Министерството на отбраната (МО) има дългове за над 136 млн. лева, от които 120 млн. лева са към български фирми. Само централната администрация на министерството дължи 2.75 млн. лева - пак към български фирми, сочи справка на ведомството, с която Mediapool разполага.

Единственият дълг към чуждестранна фирма към момента е към "Юрокоптер" – 15.28 млн. лева за доставката на последния хеликоптер "Пантер" за военноморските сили.

Общата сума на дълговете обаче се разминава с обявената само преди няколко дни от президента и върховен главнокомандващ Росен Плевневлиев - 112 млн. лева.

При това задълженията се очаква да се увеличат, тъй като все още не са обработени всички данни, постъпили от финансовите органи на структурите на подчинение на министъра на отбраната.

Така излиза, че МО не разполага с точна информация какви дългове има, при положение, че средствата за изплащането им би трябвало да се предвидят в бюджета на ведомството.

Повече от половината от досега известните дългове са натрупани от Военномедицинската академия.

Според отчета по изпълнението на бюджета на ведомството за деветмесечието на годината дълговете на МО са 214 млн. лв. Част от тях обаче са издължени.

МО платило 1.4 млн. лв заради неспазени договори за две години

Държавата редовно не плаща навреме на бизнеса, като вече фирми открито говорят, че в цените си калкулират и евентуалните загуби от забавените плащания и така оскъпяват договорите.

От МО през последните две години са платили около 1.4 млн. лева заради неспазени договори.

През 2010 г. са платени като лихви, неустойки за забавени плащания и присъдени съдебни вземания 1.08 млн. лева. През 2011 година сумата е значително по-малка - близо 314 хил. лева.

Въпреки забавените плащания италианска фирма се отказала от неустойки

В отговор на запитване на Меdiapool от МО обясниха, че по два от най-големите договори- с "Юрокоптер" за купуването на вертолети и с "Аления Аеронавтика" за купуването на товарни самолети, не са били плащани лихви или други неустойки. Плащания и по двата договора бяха забавени, което предполага наличие на неустойки.

Двата договора бяха предоговорени от военния министър Аню Ангелов, но до момента ведомството не дава информация за конкретните параметри. От МО съобщиха обаче, че не са плащани неустойки.

Това изявления противоречи на оповестеното в края на миналата година от Министерския съвет, че са отпуснати допълнителни 5 451 000 лв. на МО за дължими плащания към Агенция "Митници” на ДДС и законова лихва във връзка с погасяване на задължения на ведомството по договора с "Аления Аеронавтика" за доставка на транспортни самолети "Спартан”.

От МО обясниха, че информацията на Министерския съвет не отговаря на истината. Според официалния отговор на военното министерство средствата са отпуснати не за изплащане на задължения към "Аления Аеронаутика", а "за плащания, които Министерството на отбраната дължи към Агенция "Митници” - ДДС и законова лихва, във връзка с доставката на транспортните самолети "Спартан".

Така става ясно, че "Аления Аеронавтика" се е отказала от дължими неустойки.

МО продължава да работи с фирмата и вече подписа договор с нея за поддръжката на трите товарни самолета "Спартан" през следващите пет години за общо 25 млн. евро.

Договорът е част от рамково споразумение за 10 години. Така България ще плаща по около 10 млн. лева годишно за поддръжката на трите машини.

За сравнение по-рано тази година "Аления Аеронавтика" подписа аналогичен тригодишен договор в Литва за поддръжката на три самолета Спартан за 10 млн. евро. Става ясно, че Литва ще плаща годишно 3.3 млн. евро, а България 5 млн. евро или с 1.7 млн. евро повече.

Преговорите за въртолетите продължават

Не е ясно към момента какви неустойки ще бъдат заплатени по договора за закупуване на въртолети "Кугър" и "Пантер" с "Юрокоптер". Според официално прессъобщение на МО от юни 2011 г. дължими от българската страна неустойки за забавени плащания ще бъдат прихванати от авансово преведените средства от българската страна.

И досега не се съобщава каква е тази сума. От последващо уточнение на МО в отговор на въпрос на Mediapool става ясно, че договорът с "Юрокоптер" всъщност не е предоговорен напълно.

Споразумението, което МО е подписало с "Юрокоптер” през лятото на 2011 г. е уредило "всички безспорни въпроси".

Но по отношение на неустойките и "други спорни въпроси двете страни продължават преговорите", но не се уточнява кои са другите спорни въпроси.

Военният министър неколкократно обяви предоговарянето на сделката с "Юрокоптер" за един от най-големите си успехи.

Това е най-скъпата поръчка на Министерството на отбраната. Договорът е за 12 хеликоптера "Кугър" (за ВВС) и шест "Пантер" (за ВМС) за над 380 млн. евро.

Договорът бе подписан от военния министър в правителството на НДСВ Николай Свинаров през 2005 г. През 2006 г. тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков (НДСВ) подписа договор с френската банка “Сосиете Женерал” за гаранционен депозит от 60% по проекта.

Така при невъзможност на МО да заплати цялата стойност на вертолетите банката автоматично изтегля 60 % от стойността на всеки вертолет и на резервните части за него и ги предоставя на "Юрокоптер” в рамките на депозита от 240 млн. евро, даден от българската държава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?