Военното разузнаване проучва влизащите у нас бегълци

На границата с Турция, Гърция и Македония има 111 военни, при нужда до няколко часа може да станат над хиляда

Николай Ненчев

В момента по границите ни с Турция, Гърция и Македония има 111 военни. Ако се наложи, може до няколко часа да бъдат изпратени 1000, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред бТВ в неделя.

Военните по границата имат и ясни инструкции, че могат да използват сила само в случай на неизбежна отбрана, отбеляза още министърът.

"Поддържат оградата, осигуряват превоз, защото имаме високопроходима техника", допълни министърът.

По думите му за изминалото денонощие 300 имигранти са опитали да влязат в страната ни и не са допуснати, а 100 души са били задържани. Това е съвсем прилично, според Ненчев.

Той посочи, че статистическите данни, че на всеки пет бежанци само един е сириец са обезпокоителни и показват, че има много икономически емигранти, а сред тях могат да се промъкнат и терористи.

"В тази ситуация трябва да има засилен пропускателен режим. Изпратили сме арабисти от служба "Военна информация” (военното разузнаване), които могат да преценят кой откъде идва”, обяви още министърът на отбраната.

Тяхната задача е с беседи с искащите убежище и преминаващите през страната мигранти, да установят дали историите им са истински. Военните специалисти арабисти могат да установят дали съответният човек говори на езика и диалекта, типичен за националността, от която се представя. Засега няма информация за преминали на наша територия терористи, каза Ненчев.

Той обясни още, че правителството се готви от края на миналата година за тази криза с бежанския поток. По думите му добрата и навременна подготовка са причина да се справяме добре в тази ситуация.

Представяте ли си какво щеше да стане, ако беше на власт още кабинетът "Орешарски” и жандармерията и полицията бяха около Народното събрание, попита министърът на отбраната.

Споделяне

Още от България