Войната в Ирак подсили Ал Каида

Ал Каида остава жизнена и ефектива "мрежа на мрежите" и укрепна след войната в Ирак, според базирания в Лондон влиятелен Международен институт по стратегически изследвания (IISS).

Последните атаки в Испания, Турция и Саудитска Арабия показват, че групировката се е възстановила напълно след понесените загуби на базите си в Афганистан.

В доклада се посочва, че Ал Каида разполага с над 18 000 бойци, готови да нанесат удар, а американската окупация в Ирак засили попълването на редиците на мрежите на Осама бин Ладен. Финансите на организацията са в добро състояние и тя се е адаптирала към загубата на базата си в Афганистан чрез по-нататъшна децентрализация и организирането на нелегална мрежа в повече от 60 страни.

Прогнозата на Международния институт за стратегически изследвания е, че Ирак ще се провали като държава или ще се върне към диктатура и ще остане кошмар за Запада като Съединените щати ще бъдат разглеждани като агресор.

"Експертите" на Бин Ладен са обучили ислямистки бойци по целия свят, а притегателната му сила е по-голяма от всякога, се казва годишния стратегически анализ на института.

В документа се отправя предупреждение, че Ал Каида ще продължи опитите да разработва планове за нападения над Северна Америка и Европа и че за целта мрежата иска да използва оръжия за масово поразяване.

Междувременно тя ще се задоволи с по-малки мишени сред американците, европейците и израелците и ще помага на бунтовниците в Ирак, посочват британските експерти.

Организацията загуби базите си след свалянето на режима на афганистанските талибани след 2001 г., но стана по-децентрализирана, "виртуална" и невидима, с присъствие в над 60 страни по света.

Интервенцията в Афганистан намали нападателните възможности на Ал Каида, но оказа благоприятно въздействие на отбранителните ѝ сили, отбелязва IISS. По данни на института над 2000 членове и около 30 лидери на групировката са убити или заловени. Смята се, че около 1000 нейни бойци са в Ирак, което е само малка част от огромния ѝ потенциал.

Останалата част от ръководството на Ал Каида остава незасегната и около 18 000 потенциални терористи са на разположение благодарение на засиленото попълване на редиците ѝ, предизвикано от войната в Ирак, твърдят експертите от IISS, без да посочват източниците за изследванията си.

Приписвани на Бин Ладен аудио и видеозаписи се появяват от време на време въпреки обявената от САЩ след атентатите през септември 2001 г. акция за залавянето му "жив или мъртъв", припомня Ройтерс.

Авторите на доклада на британския институт смятат, че Ал Каида "изнася" екстремизъм в планетарни мащаби посредством своите "експерти", които осигуряват планирането, логистичната подкрепа, както и материалното и финансово обезпечаване на малки групировки в Саудитска арабия и Мароко, а може би и в Индонезия и Кения.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?