Заради демонстрациите на ул. "Врабча"

Волен Сидеров иска оставки в столичното кметство и плаши с масови протести

Волен Сидеров, Сн: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска в понеделник оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради демонстрациите пред централата на неговата партия на ул. "Врабча" от хора на РЗС и НФСБ. В неделя, 2 юни, симпатизанти на двете партии се събраха на ул. "Врабча", където се намират партийните офиси, и скандираха срещу Сидеров, обвинявайки го, че е в коалиция с БСП и ДПС. Отговорът на Сидеров в понеделник бе залп от обиди към Яне Янев и Валери Симеонов. Той заплаши, че ако няма реакция на неговите искания от общината до сряда, след това ще се организира масови протести, без да се уведомяват властите.

Столичната община отговори на обвиненията, че не е била уведомявана предварително за подготвян от РЗС и Национален фронт за спасение на България пред централата на "Атака" на ул. "Врабча".

От Столичната община отговориха, че митингите се съгласуват, а не разрешават от общината. От кметството уточняват, че нито РЗС, нито НФСБ са обявили, че маршрутите на техните привърженици ще минат по ул. "Врабча", където е централата на "Атака".

"СДВР трябва да осигури охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението за времето и местата на провеждане на митинг-шествията по процедура. Организаторите на шествието носят отговорност за спазването на обществения ред", се казва в съобщението на общината и се напомня, че партия "Атака" е добре запозната със законодателството в тази му част.

Сидеров обаче не прие тези обяснения. Той нарече Яне Янев (лидер на РЗС) и Валери Симеонов (лидер на НФСБ) "псевдопатриот и помияри", защото вместо да почетат паметта на Христо Ботев, те викали пред сградата на неговата партия. Освен оставката на Фандъкова, лидерът на "Атака" поиска и заместничката ѝ Мария Бояджийска да напусне, защото е допуснала нерегламентиран митинг. Лидерът на "Атака" настоя да бъде потърсена наказателна отговорност и от вече бившия директор на СДВР Валери Йорданов заради "престъпното му бездействие". Той щял да сезира прокуратурата за това. Сидеров поиска и оставката на Красимир Димитров, директор на "Обществен ред и защита при бедствия" към Столична община.

Отговорът от централата на РЗС не закъсня. Партията първо попита Сидеров колко пари е получил от ДПС за истерията си.

"ДПС и БСП изпратиха поръчковия пудел да лае пред общината, за да заглуши искането на софиянци за касиране на тримата депутати от ДПС избрани в София чрез фалшификации в Турция. Днешният скандал пред общината превърна Волен в "герой" от турски сериал, чрез който олигарсите искат да отвличат вниманието на обществото от същинските теми на държавата и да тушират растящото гражданско недоволство", заявиха от партията на Яне Янев.

Според РЗС яростта на Сидеров идвала от невъзможността да обясни на депутатите си защо е прибрал цялата сума от кворума само за себе си. Волен Сидеров осигури с гласа си кворума от 121 гласа, който позволи Народното събрание да проведе заседанието, на което бе избрано правителството на Пламен Орешарски.

"Ние от РЗС разбираме, че поръчковият лидер на "Атака" няма как да оправдае гузната си съвест и се стреми да компенсира с истерични подвиквания, но не бива да се обръща към нас, а към специализираните лечебни заведения", се казва в позицията на РЗС.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?