Волен Сидеров неправомерно е използвал дипломатически паспорт в инцидента с "Луфтханза"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не се е ползвал с дипломатически имунитет в Германия, буйствайки в самолет на "Луфтханза" преди месец. Това са заявили от прокуратурата във Франкфурт на Майн на базата на събраната досега информация по случая, съобщи радио Дойче веле.

Пътувайки от София за Франкфурт на борда на самолет на "Луфтханза", българският политик не се е ползвал с имунитет, въпреки че е имал дипломатически паспорт. Причината - лидерът на "Атака" е бил на частно, а не на служебно пътуване, както първоначално твърдеше той самият.

Това означава, че дипломатическият паспорт не е бил използван по предназначение.Само благодарение на него обаче в началото на февруари Волен Сидеров беше пуснат от задържалите го на франкфуртското летище полицаи, без да плаща парична гаранция, без да му се правят снимки и без да му се вземат пръстови отпечатъци, както се прави с обикновените чужди граждани, нарушили закона.

Намесата на полицията беше в резултат на сигнал, подаден от екипажа на самолета още по време на полета. Видимо пиян, лидерът на "Атака" буйствал на борда на самолета, отказвал да се подчини на реда и обиждал екипажа, наричайки членовете му "нацисти" и "антисемити".

В резултат на подадена от "Луфтханза" жалба полицията във Франкфурт на Майн започна разследване. Беше образувано досъдебно производство заради нарушаване на германския закон за въздухоплаването.

Първоначално Сидеров твърдеше, че всичко това е лъжа и че самият той ще подаде жалба срещу "Луфтханза". Впоследствие обаче лидерът на "Атака" се извини за поведението си. Според франкфуртската прокуратура това ще има положителен ефект върху крайното ѝ становище по случая.

Фактът, че Волен Сидеров не е имал дипломатически имунитет по време на извършеното от него деяние, не означава автоматично, че ще му бъде повдигнато обвинение. Случаят все още се разследва. От Франкфуртската прокуратура 
добавиха, че досъдебното производство ще приключи след около месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят