Волфганг Шойбле се обяви срещу Европейски съединени щати

Волфганг Шойбле

Председателят на германския парламент Волфганг Шойбле изрази несъгласие с призива на лидера на социалдемократите Мартин Шулц за създаване на Европейски съединени щати в следващите години, съобщи Дойче веле.

Бившият финансов министър и един от най-влиятелните политици в консервативния Християн-демократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Мрекел, призна необходимостта от "по-силна Европа", но е скептичен към предложението на политическия си опонент Мартин Шулц.

В интервю за берлинския вестник "Тагесшпигел ам зонтаг" Шойбле изтъкна, че най-добрият начин да направим Европа по-силна е да се намери правилния път за интеграцията.

"Да се иска създаването на Европейски съединени щати в следващите пет години, а онези, които не вървят с нас, да бъдат изхвърлени, изглежда късогледо, меко казано", заявава Шойбле.

Той също отбеляза, че във времена на бърза промяна хората "очевидно имат нужда да се придържат към част от собствените си национални традиции и би било погрешно да бъдат лишавани от чувството за сигурност и връзка със собствените си нации".

Шойбле добави, че предпочита мерките на френския президент Еманюел Макрон. "Те не са насочени към институционално преструктуриране на ЕС, а са по-скоро опит да се върви напред, без да се налага промяна на договора на ЕС", коментира Шойбле.

Председателят на Бундестага се противопостави срещу спирането на европейската интеграция, отбелязвайки, че има много други въпроси, изискващи вниманието на Европа, включително миграционната политика, данъчната политика на САЩ, предизвикателствата в Африка и пазарната глобализация.

"Светът не ни позволява да си почиваме. Винаги е опасно да си почиваш по времена спокойни и икономически добри времена“, каза още Шойбле.

Споделяне

Още от Европа