Volkswagen планира мрежа от заводи за батерии за електромобили

Volkswagen планира мрежа от заводи за батерии за електромобили

Най-големият автомобилостроител в Европа – Volkswagen ("Фолксваген") ще работи заедно с партньори, за да изгради през идните няколко години мрежа от собствени заводи за батерии за електромобили, предадоха световните агенции.

Освен вече действащото производство в германския град Залцгитер, ще бъдат построени още пет завода, посочи главният технологичен директор на концерна Томас Шмал.

Предвижда се заводите да могат да произвеждат батерии с общ енергиен капацитет от 240 гигаватчаса годишно до 2030 година. Капацитетът на завода в Залцгитер ще бъде значително разширен.

За място на втория завод от планираната мрежа вече е избран северният шведски град Скелефтео, като "Фолксваген" възнамерява да си сътрудничи с местната компания "Нортволт" (Northvolt).

Очаква се да има още четири завода, като част от новото производство може да бъде в Испания.

Разработването и разширяването на производствените мощности за компоненти за електромобили е ключово предизвикателство за автомобилния сектор. В момента производителите на електрически коли са силно зависими от азиатски доставчици.

Така германската компания, която държи стабилно лидерската си позиция на световния пазар, влиза в пряка конкуренция с американската Tesla (Тесла), която в момента е най-големият играч на световния пазар за електромобили и строи своя гигафабрика край Берлин, като се очаква да последва и завод за батерии.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?