Вот на недоверие заради корупцията внесе БСП

ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля декларираха, че ще гласуват против оставката на управляващите

Вот на недоверие заради корупцията внесе БСП

След неуспешните преговори с ДПС заради коледната реч на почетния председател на движението, в сряда БСП внесе самостоятелно вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов.

Мотивите към него са 10 страници и са подписани от 80 народни представители.
В тях е записано, че повод за искания вот е невъзможността на избрания на 4 май 2017 г. кабинет с министър-председател Бойко Борисов да се справи с основния проблем пред българската държавност – корупцията.

"Предложеният проект на решение не е самоволен опозиционен акт, а необходимост и се основава на разбирането, че корупцията е пропила цялата държава; че правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" не само не може, но и не иска да преустанови този процес; че правителство, което не се справя с този кардинален проблем, фактически е загубило правото си да управлява", твърдят социалистите.

Те дават и редица примери за корупция, сред които: ремонтът на НДК, Суджукгейт, Хасковогейт, изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност и други.
Според левицата фактът, че корупцията властва в България, не се нуждае от доказване, но за деветте месеца, през които е на власт, правителството е употребило повече енергия да обяснява, че тя е несъществуващ проблем, отколкото да ѝ се противопоставя.

"За сметка на своето бездействие по отношение на действащите корупционни схеми, през краткия период на съществуването си поредното правителство на Бойко Борисов дава достатъчно примери за различни прояви на корупция и користно поведение на властта, всеки един от които - достатъчно основание да се гласува недоверие на Министерския съвет", пише още в мотивите.

"Атакуваме правителството по темите здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране и контрабандата. Мотивите към внесения вот на недоверие са 10 страници и се надяваме, че всякакви спекулации, че няма мотиви, че няма готовност, са затворени", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

"Не приемаме вота за саботаж на европредседателството, а за отговор на 83% от българките граждани, които считат, че това е проблем № 1", подчерта Нинова.

Според нея борбата с корупцията и всички прояви като вот на недоверие е проевропейска политика.

Междувременно от Страсбург, където представяше приоритетите на България по време на председателството, Бойко Борисов заяви, че "корупция има навсякъде и водим огромна битка". "Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. Ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции? Как ще ни избират все нас на първо място? Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре", каза той.

В парламента пък ДПС обявиха, че ще гласуват против правителството, но ще имат свои мотиви и аргументи. Преди седмица стана ясно, че социалистите ще внесат вота без движението, заради коледната реч на Ахмед Доган, в която той заяви, че у нас няма опозиционна партия, която е готова да управлява.

Според ГЕРБ вотът е обречен на провал. "Това е имитация на политическа дейност", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

От "Обединени патриоти" определиха мотивите за вота на недоверие като смехотворни. Групата ще гласува "против", заяви депутатът Борис Ячев.

Фактът, че БСП се люшка в продължение на близо месец и половина за това какви мотиви да има – помните, имаше залитане към здравеопазване, към саниране, към какво ли не и в крайна сметка се спряха на проблема с антикорупцията. Това доказва, че желанието за този вот е изцяло политически стремеж на Корнелия Нинова да си даде допълнително един час политическо говорене и да реши донякъде свои вътрешни проблеми, свързани с нейното укрепване като лидер", каза той.

От изявлението на лидера на "Воля" Веселин Марешки също стана ясно, че партията му няма да подкрепи исканата оставка на правтелството.

"Няма как да подкрепим вот на недоверие, внесен от формация, която е затънала до уши в корупция, която е част от проблема, която е създавала и толерирала корупцията през всичките тези години. България е толкова бедна и толкова корумпирана, защото те са създавали и участвали в този проблем", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България