Заместник-председателят на НС Мая Манолова:

Вотът на недоверие е за предстоящо министерство, което е свършило много работа

Първанов трябвало да насочи критиките си към преиздента, не към кабинета

Вотът на недоверие е за предстоящо министерство, което е свършило много работа

Създаването на министерство на инвестиционното проектиране е много добър ход и тепърва ще се види това, обяви в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП и заместник-председател на Народното събрание Мая Манолова. Според нея истерията около работата на това ведомство е доста изкуствена и е парадоксално, че първият вот на недоверие към кабинета е за дейност, която е в бъдеще време.

Веднага след като обясни, че вотът ще е за нещо бъдещо, Манолова заяви, че вече ведомството било свършило вече много работа, въпреки че не е приключил процесът по неговото структуриране.

По думите ѝ свършената работа била по подготовката на нормативни актове, но това не се знаело заради лошата комуникационна стратегия на правителството. Това всъщност бил проблемът на кабинета, който иначе бил много възприемчив към чуждо мнение и градивни критики.

В отговор на въпрос за отношенията между управляващите и партия "Атака" Мая Манолова обясни, че ГЕРБ са наясно, че даже и с гласовете на "Атака" не могат да постигнат резултат с вота на недоверие. В този смисъл за Коалиция за България математически нямало никакво значение дали "Атака" ще бъде в пленарна зала при гласуването на вота. Според конституцията вот на недоверие към кабинета може да свали правителството ако събере минимум 121 гласа.

„Нито явно, нито скрито "Атака" имат участие в изпълнителната власт и ръководството на парламента“, посочи още Манолова.

На въпрос дали проявява интерес към обявените от бившия президент Георги Първанов дискусионни клубове както към проекта му АБВ, Манолова посочи, че ситуацията от времето на АБВ доста се е променила. Тогава проектът бил в търсене на подкрепа на среди извън БСП срещу общата заплаха за демокрацията, каквато било управлението на ГЕРБ. Сега ситуацията е съвършено различна. Не знам дали това ще е опит за обединение на някакви идеи или за създаване на паралелни структури, обясни Манолова.

По думите ѝ за нея било необяснимо защо Първанов като човек от „лявото пространство“ насочва критиките си към управлението на БСП, а не към президента Росен Плевнелиев, който „разединява нацията“.

Споделяне

Още по темата

Още от България