Вратата към мира се затваря

Президентът на САЩ Джордж Буш и неговият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд подчертават при всяка възможност, че войната срещу Ирак не е неизбежна. Но в същото време от началото на годината Пентагонът ускорява прехвърлянето на войски и техника към Персийския залив, а сега изпраща и най-важните си стратези в Катар . Експерти оцениха това като драматична ескалация и ясен знак.

"Ако е имало някакъв шанс да се избегне войната, сега тази врата се затваря", каза военният експерт Харлън Юлман от Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон. Дори отговарящото за региона Централно командване на САЩ, което изпраща в Катар 1000 от най-важните си оперативни плановици, признава, че изпращането им е знаково."В подкрепа на дипломатическите усилия може да се очаква усилено разполагане на сили в Катар и другаде", каза говорителят на Централното командване Джеймс Уилкинсън.

Лос Анжелиз таймс цитира думи на висш офицер от Пентагона:"Персоналът, който ще приведе главната квартира в Катар в готовност за действие, ако президентът нареди това, ще бъде по местата си до края на месеца". Наблюдатели посочват, че Централното командване се чувства вече в Катар почти като у дома си. Повечето от оперативните плановици участваха в завършилото там неотдавна команднощабно учение "Интърнъл лук" и репетираха на компютри война срещу Ирак.

Но не само командната централа, а и войските, с които ще се води евентуалната война, ще бъдат по местата си в следващите седмици. Шейсет и пет хиляди американски войници вече са там и хиляди нови пристигат всеки ден, включително от 3-а пехотна дивизия, която е предназначена специално за действия в пустинята.Си Ен Ен съобщи, че само тази седмица в района се очакват още 25 000 войници.

До края на месеца, когато инспекторите на ООН ще представят в завършен вид резултата от проверките си на сегашния етап, числеността на американските войски вероятно ще надхвърли 100 000. А до 15 февруари според Си Ен Ен към тях може да се прибавят 50 000 национални гвардейци и запасняци.

Според информациите в американските медии одобреният от Буш сценарий за войната предвижда участието на до 250 000 войници, което отговаря приблизително на числеността от войната в Залива през 1991 година. И по всичко изглежда, че цифрата може бързо да бъде достигната. В сряда Буш направи съвещание с най-близките си съветници, които го информираха за напредъка в прехвърлянето на войските.

Американската общественост получава представа за този масивен поход главно от телевизионните репортажи, които показват сцените на раздяла на заминаващите от пристанищата войници с техните близки.В понеделник всички големи американски телевизии показваха отплаването на десантния кораб Тарауа от Сан Диего. Със сълзи на очите майки и деца заръчваха на своите съпрузи и бащи и синове да се обаждат по често. "Изпращала съм не веднаж моя мъж от този кей, но този път е по-различно", казва една войнишка съпруга.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: