Враждуващите страни в Либия подписаха споразумение за правителство на националното единство

Враждуващите страни в Либия подписаха споразумение за правителство на националното единство

Либийски депутати и политици - представители на враждуващите страни в Либия - подписаха в Мароко споразумение за извеждане на страната от хаоса, въпреки възраженията от двата съперничещи парламента, предаде Франс прес.

Споразумението беше подписано под егидата на ООН в мароканския курортен град Схират, близо до Рабат, от членове на двата паралелни парламента и от видни фигури от политическите среди в присъствието на чуждестранни дипломати, посочи кореспондент на АФП.

"Това е исторически ден за Либия", заяви специалният пратеник на ООН Мартин Коблер на церемонията по подписването на споразумението. Вратата остава широко отворена за всички, които не бяха тук днес. Подписването на политическо споразумение е едва първата стъпка. То е само началото на дълъг път за Либия, добави той.

При подписването на споразумението в залата избухнаха скандирания "Либия, Либия".

Споразумението предвижда създаване на правителство на националното единство и на президентски съвет в началото на преходен период, който би трябвало да завърши с парламентарни избори.

Като илюстрация на рисковете пред съставянето на ново правителство в Либия, споразумението беше оспорено от председателите на двата парламента и от фракции в двата враждуващи лагера, отбелязва Ройтерс.

Споразумението беше сключено след близо година преговори в Мароко под егидата на ООН.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини поздрави Либия за споразумението.

Политическото споразумение в Либия ще стане основа за траен мир в страната, заяви в Схират турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той отбеляза, че официална Анкара ще подкрепя либийското правителство на националното единство.

Международната общност смята да се справи с терористите от групировката "Ислямска държава" в Либия, докато не е станало късно, заяви присъстващият на церемонията в Схират испански външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?