Временната американска цивилна администрация се установява в Багдад

Американският о.з. генерал Джей Гарнър, ръководител на Службата за възстановяване и хуманитарна помощ, пристигна днес в Багдад, където отсега нататък ще е централата му. Генерал Гарнър пристигна в Багдад в разгара на международния дебат за това колко време, под каква форма и с какви задачи американците трябва да останат в Ирак.

Част от същия спор са и разговорите за това дали ООН трябва да бъде привлечена при формирането на иракско правителство и дали инспекторите на Световната организация ще участват в издирването на оръжията за масова унищожение в Ирак.

Съюзниците САЩ и Великобритания, които свалиха Саддам Хюсеин, уверяват, че няма да останат нито ден повече от необходимото в Ирак, но едновременно с това падането на режима в Багдад извади на повърхността всички проблеми, свързани със сложната религиозна и етническа мозайка в страната.

Временната американска администрация стартира възстановителните работи

Днес е важен ден за Ирак и важен ден за мен самия, каза Гарнър пред журналисти на международното летище край Багдад. Той пристигна от Кувейт и бе посрещнат от американски военни. Генералът заяви, че приоритетите му ще бъдат възстановяването на основните комунални услуги - електроснабдяване и водоснабдяване.

До края на деня о.з. генерал Гарнър ще посети електроцентрала, завод за пречистване на вода и болница в иракската столица.

Запитан дали ще изпълни мисията си за 90 дни, ръководителят на Службата за възстановяване и хуманитарна помощ, отказа да коментира срокове и каза, че неговата администрация ще остане толкова, колкото е необходимо, за да си свърши работата, след което бързо ще се изтегли.

Американският сенатор Ричард Лугър разкритикува администрацията на Джордж Буш, че не е планирала следвоенния период в Ирак. Пред Ен Би Си сенаторът-републиканец каза, че САЩ не са планирали следвоенния период в Ирак така грижливо, както военната кампания.

Според Лугър, който е ключова фигура в комисията по външна политика, създаването на функционираща демократична политическа система в Ирак е изключително сложна задача, която може да отнеме 4-5 години. Сенаторът призова правителството във Вашингтон да предостави ясни оценки за продължителността и цената на американското участие във възстановяването на страната.

По думите на Лугър вакуумът във властта, оставен след свалянето на Саддам Хюсеин, е донесъл значителни страдания на иракския народ. Той подчерта, че от тази празнина са се възползвали религиозни групи и отделни духовници, които искат да превърнат Ирак в теокрация.

След петъчната молитва Багдад стана свидел на голяма демонстрация, на която бяха издигнати лозунги за бързо изтегляне на съюзническите войски от Ирак. Влиятелни религиозни шиитски лидери също издигнаха подобни искания миналата седмица.

Ахмед Челеби, лидерът на Иракския национален конгрес, заяви пред американската телевизия Ей Би Си, че по негово мнение американските войски трябва да останат в Ирак докато там бъдат произведени избори, а това според него може да стане най-рано след две години.

Челеби, който е смятан за фаворит на Пентагона като евентуален бъдещ лидер на Ирак заяви още, че в политическия живот на страната може да участват и ислямски религиозни партии. Според Челеби тези партии, включително шиитските политически групировките, могат да изиграят известна роля, защото имат свой електорат.

Челеби отново декларира, че засега не иска да заема политически пост в Ирак.

Изявленията за възможно участие на религиозни партии в управлението на Ирак идват в началото на седмицата, през която за първи път от десетилетия ще се чества важен шиитски религиозен празник, свързан с поклонничество свещения град Кербела. Честванията, в които се очаква да участват хиляди хора, са били забранени от Саддам Хюсеин.

Наблюдателите смятат, че протичането на празника в Кербела, ще бъде тест за умението на американските военни и религиозните лидери на шиитите да намерят общ език и рамка за взаимодействие.

Вчера американските власти успяха да възстановят електроснабдяването в част от Източен Багдад. Според местни жители в някои квартали на източния бряг на река Тигър има ток за първи път от 6 април, когато американските сили започнаха атаката си срещу иракската столица.

САЩ готови да включат НАТО в издирването на оръжия на Саддам

Американският заместник-държавен секретар по политическите въпроси Марк Гросман даде да се разбере, че НАТО може да играе роля в по-нататъшното разоръжаване на Ирак.

В интервю за италианския вестник Кориере дела Сера, цитирано от Ройтерс, той изтъква, че обстановката в Ирак е коренно променена.

Той намекна, че НАТО може да играе роля в разоръжаването на Ирак. Мандатът на инспекторите все още е в сила, но те не могат да бъдат изпратени "ан блок" в Ирак, посочи Гросман. По думите му Северноатлантическият съюз може да следи как ще се решава въпросът със забранените оръжия, които според него със сигурност ще бъдат открити в Ирак.

Гросман допълни, че е време санкциите срещу Багдад да бъдат отменени. Ирак е свободен и трябва да може да се върне към един свободен пазар. Програмата "Петрол срещу храна" вече не е оправдана. Нейният срок изтича на 3 юни, така че ООН ще трябва бързо да вземе решение, каза той.

Американският дипломат изтъкна, че в момента иракският петрол не трябва да бъде под контрола нито на САЩ, нито на световната организация. Нашата цел е възможно най-скорошно създаване на преходно иракско правителство. Иракчаните са в състояние да се управляват сами, посочи той.

Според Вашингтон връщането на оръжейните инспектори начело с Ханс Бликс в Ирак ще отнеме прекалено много време, а САЩ бързат да намерят доказателства, че с основание са употребили сила срещу Ирак - това пише днес лондонският вестник "Обзървър", цитирайки осведомени източници в правителството на Обединеното кралство.

"ООН в никакъв случай няма да бъде включена в сегашните издирвания. Има практически въпроси, засягащи сигурността в Ирак и дългосрочната роля на ООН във възстановяването на страната. Ние, съюзниците не държим на връщането на ЮНМОВИК /Комисията на ООН за наблюдение, контрол и инспекции в Ирак/", заявил пред вестника един от споменатите източници. Други източници, близки до генералния секретар на световната организация Кофи Анан посочили, че Ханс Бликс бил "крайно недоволен от опитите на САЩ и Великобритания да го отстранят" от изпълнението на резолюция 1441 на Съвета за сигурност.

Още един приближен на Саддам е задържан

Бившият министър на висшето образование и научните изследвания на Ирак Халед Абдел Гафур е бил заловен от силите на антииракската коалиция, съобщи американското Централно командване, цитирано от АФП.

"Мога да потвърдя, че той е в ръцете на войските на коалицията", заявил пред кореспондент на АФП говорителят на Centcom в Катар лейтенант Хърб Джоузи. Не е известно обаче къде е бил заловен Гафур и къде се намира в момента.

Халед Абдел Гафур фигурира на 54-о място в списъка на издирваните от САЩ бивши иракски ръководители, като в колодата карти с ликовете на 52-ма от тях на него е отредена четворка купа.

От общо 55 души в списъка 8 вече са отпаднали от него. Гафур е петият заловен, като освен това един е загинал при бомбардировка /Али Хасан ал Маджид или Химическия Али, заемащ 5-о място, поп пика/. Според АФП генерал Амир ас Саади /съветник на Саддам Хюсеин по научните въпроси, заемащ 55-о място, седмица каро/ се е предал доброволно. Според Иракския национален конгрес Джамал Мустафа Абдула /заместник-ръководител на Бюрото по племенните въпроси, зет на Саддам Хюсеин, женен за най-малката му дъщеря Хала, заемащ 40-о място, деветка спатия в колодата/, също се е предал доброволно, но говорителят на Centcom лейтенант Чарз Оуенс заяви, че той засега още не е в ръцете на войските на коалицията.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?