Борисов за поискалия членство в ГЕРБ червен кмет:

Все ми е тая от коя партия са кметовете

"Кметът на Съединение работи добре с нас. На мен ми е все тая от коя партия са кметовете, и те го знаят и го потвърждават". Това коментира пред журналисти в сряда премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод на казуса с Георги Руменов, кмет на Съединение. Руменов бе избран на частични избори през май за кмет на общината с подкрепата на БСП. Преди два дни се появи информация, че Руменов заедно със заместника си Георги Трифонов са подали молба за членство в ГЕРБ, което автоматично ги изключва от БСП.

Във вторник Руменов каза, че оттегля молбата си за членство в ГЕРБ, не се се връща в БСП и остава независим. Партийните лавирания Руменов обясни, че са само в интерес на общината, за да може да се получи финансиране от 10 млн. лв. за пет общински проекта.

По същото време финансовият министър Симеон Дянков обяви, че Руменов вече е член на ГЕРБ и трябвало само последното одобрение на Борисов.

Борисов продължи:

"Завчера той (кметът на Съединение - бел. ред.) дойде при вас - просто вие го проспахте това – в музея (Националния археологически музей - бел. ред.) той беше с мен, говори там пред всички, когато бяхме на съкровището. Той през цялото време беше до мен. Собственоръчно си написа молба да дойде в ГЕРБ – пред мен, както и неговият заместник. Аз му казах – кмете, това е хубаво, винаги си добре дошъл. Има някаква процедура даже, не им я знам, в партията Цецо как ги приема – Изпълнителна комисия, как става, има ли поръчители, няма ли, не участвам в този процес, защото нямам време, не, че нямам желание. Заповядай – дали си там или тук, ми е все тая”.

"Училищата направихме, правим 20 километра път, който ще стане до 10 дни готов, водоснабдяването и канализацията са огромен проблем на Съединение, но първо ще бъде решен въпросът със Севлиево", каза още Борисов.

"Пред мен лично си е написал и подписал молбата, но това изобщо не ме касае и не съм го коментирал. Мотивите му са, защото работи добре с нас. Кметовете имат значение един месец преди изборите, и то местни, когато издигаме кандидатите. Не виждам това, че е член на ГЕРБ дали му променя статута или това, че е член на БСП, му променя статута. Той има моето уважение като добър кмет и затова в тази община се случват тези неща".

И тук Борисов обяви "соломоновско" решение на затрудненото положение на кмета на Съединение, разкъсван между партийното пристрастие и партийното удобство. "Бих му предложил при тази ситуация да стане независим и да не се занимава повече с партии, които го теглят напред-назад”, каза той.

Помолен да коментира обвинението на БСП, че ГЕРБ примамва с европроекти кметове от други партии, Борисов каза:

"БСП са много интересна партия. В Брюксел казват, че са млада партия, а всъщност това са бившите комунисти, защото те по никакъв начин не са се разграничили с това, което са правили от 40 и коя година насам, 40 и кой конгрес имат. Може ли млада партия, социалисти или социалдемократи или не знам какви са, да имат 40 и някой конгрес и в същото време да не се разграничават от миналото. Не искам да ги коментирам. Спомням си преди години Станишев с един кмет на ГЕРБ отиде и му даде партийната книжка. Той беше премиер – от ГЕРБ стана БСП и след това загуби изборите катастрофално този кмет”.

Споделяне

Още по темата

Още от България