Все пак сгради на ВиК Добрич и Шумен ще останат без ток

Все пак сгради на ВиК Добрич и Шумен ще останат без ток

Във вторник, между 6 и 11 часа, административните сгради на ВИК Добрич и ВиК Шумен в тези два града, както и в Генерал Тошево и Шабла, съобщиха от електроснабдителното дружество "Енерго-Про".

Крайната мярка се предприема съгласно обявения още миналата седмица график, заради дълг от общо 10.5 млн. лв. на двете дружества, който се точи от години и споразуменията за разсрочено плащане не се изпълняват. Тогава доставчикът обяви, че би прекратил спирането на електрозахранването само при пълно погасяване на задълженията.

От регионалното министерство, което е принципал на двете водоснабдителни дружества, обявиха, че създаденият "Български ВиК холдинг" ще плати дълга. Посочената дата, незнайно защо, бе 30 септември, макар изключването на тока да е насрочено за 29 септември.

"Въпреки поетия ангажимент за покриване на задълженията, до момента няма извършено плащане", заявиха от електроснабдителното дружество.

Съоръженията, осигуряващи водоподаването, няма да бъдат засегнати от прекъсването, уточняват от "Енерго-Про". Това означава, че засега обслужваните от двете ВиК селища няма опасност да останат без вода.

Но от 30 септември се увеличава периодът за прекъсване на захранването, както и нараства броят обекти на ВиК дружествата, които ще бъдат изключени. Графикът може да бъде отменен само при пълно погасяване на задълженията на двете водоснабдителни дружества.

"След десетки компромиси и подписани споразумения за разсрочване през годините, които не бяха изпълнени от ВиК Добрич и ВиК Шумен, "Енерго-Про" бе принудено да пристъпи към крайната мярка за планирано прекъсване, за да избегне натрупването на нови задължения", пише в съобщението на доставчика на ток.

Ръководството на електроснабдителното дружество силно се надява този път, след намесата на принципала МРРБ, проблемът с изплащането на натрупаните дългове да бъде разрешен, за да може да продължи нормално да изпълнява своите оперативни дейности съгласно лицензионните си задължения.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?