Все по-често плащаме с карти вместо в брой

Все по-често плащаме с карти вместо в брой

Все по-често българите плащат сметките си с карти, вместо с пари в брой и тенденцията е това да продължи, съобщи във вторник Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк".

Броят на транзакциите се е увеличил с 20 процента през първите шест месеца на 2012 г. спрямо същия период на миналата година, а обемите на плащания са нараснали с 10 процента, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от асоциацията.

 

Докато през цялата миналата година средно с карта са платени 96 лв., то само за първото полугодие на настоящата година през постерминал са платени 87 лв. Това говори, че има промяна в поведението на картодържателите и те вече използват картите си по-често и за всекидневни покупки, отбеляза Паскуале Джамбои, директор "Банкиране на дребно" в "УниКредит Булбанк".

 

Почти половината от плащания с кредитни карти (49 на сто) са направени в супермаркетите, като броят им е достигнал близо 2 млн. в периода януари - края на юни 2012 г. За същия период на миналата година те са били 1.3 млн. броя. Освен за купуване на хранителни продукти картодържателите пазаруват в молове (11 процента от всички транзакции са извършени в такива места), за зареждане на автомобилите си в гориво (10 процента) и за битови плащания - покупка на дрехи, козметика, лекарства, посочи Джамбои.

 

Кредитните карти в България са над 700 000, но ако се добавят и дебитните - цифрата става 6 700 000, което е много добра отправна точка за развитие за страна с около седем милиона души население, коментира Джамбои. Според него страната ни има потенциал за още по-голямо повишение на картовите разплащания. Това е цел на всяка банка - да има за обслужване по-малко пари кеш, но повече финансови транзакции.

Споделяне

Още от Бизнес