Бившият земеделски министър:

Всеки министър може да бъде вкаран в затвора

Найденов се похвали със стандартизирането на храните, защото много хора умирали от мазно и солено

Всеки министър може да бъде вкаран в затвора

На всеки министър, който и да е той, могат да му се намерят неща, които да го вкарат в затвора. Постановката може да е такава, че да отидеш. Това заяви пред"Нова телевизия" бившият земеделски министър Мирослав Найденов. През седмицата БСП изнесе документи, с които твърди, че уличава Найденов и заместничката му Светлана Боянова в корупционни схеми по проекти на фонд "Земеделие" по времето, когато е оглавяван от Калина Илиева. 

 
Случаят бе оповестен от СДС преди две години. Тогава стана известно, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява сигнал на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева за "оказан натиск от високопоставен служител на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за вземане на решение по проекти в полза на определени консултантски фирми". Сигналът е подаден през лятото на 2010 г.

В случая става въпрос за доноси и то от Калина Илиева, за чието назначаване нося отговорност, възмути се Найденов. Илиева беше освободена от поста изп. Директор на Държавен фонд "Земеделие" след като стана известно, че е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия.

Бившият земеделски министър посочи и че преди месец от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ са пратили съобщение, че прекратяват разследването срещу бившия му заместник-министър Светлана Боянова, но това никой не написал. Разследването е започнало след сигнал на Калина Илиева, че Боянова е в кофликт на интереси и прокарва пътя на определин фирми, чиито европроекти да бъдат одобрени.

Найденов описа, че отишъл с Боянова в централата на ОЛАФ в Брюксел, където брал срам, докато се изясни и за проверяващите, че всичко това са инсинуации.

След като уточни, че всеки министър може да бъде уличен в схеми, които да го изпратят в затвора, Найденов се похвали, че след подаване на оставка на правителството, той бил изпратен с ръкопляскания от МЗХ.

Бившият аграрен министър посочи като свое голямо постижение въвеждането на стандартите при производството на някои продукти като няколко пъти се позова на статистика, според която много хора умирали от заболявания в резултат на консумацията на храни с много сол и мазнини.  След като от думите му стана ясно, че е спасил стотици българи от сигурна смърт, Найденов заключи: "Години наред не знаехме какво слагаме на трапезата си", посочи той.

По думите му ако Борисов и Станишев се окажат начело на листите в един и същ избирателен район, Борисов щял не да бие Станишев с малка разлика, а да го размаже.

Споделяне

Още от България