Всеки телевизор става смарт и с архив до 10 хил. филма с иновативна услуга

Всеки телевизионен приемник – дори старият български "Велико Търново", може да стане смарт и да осигури достъп до 210 тв канали и 10 хиляди филмови заглавия, с иновативната услуга EON на мобилния оператор "Виваком". Е, качеството няма да е HD, нито пък зрителят ще се наслади на 4К картина, но пък "вълшебна кутия" ще осигури интернет и до такива апарати, стана ясно при представянето в понеделник на ЕON, обявена като нова ера в домашния интернет и телевизия.

Трите пакета с различен обем на канали и филми вече се предлагат от "Виваком" и телекомът предлага атрактивни оферти за първите месеци на ползването на изцяло новата тв платформа и супер бърз интернет.

Ключови са интернет достъпът и платформата, която ако телевизорът е ново поколение смарт, се сваля директно на него. Ако пък не е е, се ползва приемник с операционна система Android TV,, който осигурява интернет. Всеки потребител може да създава до пет профила и така всеки член на семейството да ползва своя профил и своите предпочитания независимо дали на телевизора, на таблета, на десктопа или на мобилния телефон. В богатата филмотека може да се търсят гласово филми по заглавия, но и ако се потърси по актьор или режисьор, приложението веднага показва наличните фирми с него.

Може едновременно да се ползват профилите на различни устройства. Може да се спира гледането на телевизора например, а след това да се догледа филмът на мобилното устройство. За децата пък има специален интерфейс на приложението, в който са защитени от неподходящо за тях съдържание, могат да търсят по любими герои и дори се предлага специално детско шарено и лесно за управление дистанционно. За първите клиенти то е се предлага безплатно, останалите могат да го купят от "Виваком".

В платформата към момента има над 10 хил. филмови заглавия и те се обогатяват и допълват всеки ден. Всички са преведени на български – със субтитри или дублаж. Може да се слушат 50 радиостанции, а над 5 хил. приложения може да се свалят от android store като дори телевизорът може да стане конзола за игра. Приложима е функцията седем дни назад, за да може да се гледа тв съдържание седмица назад. За пръв път всички канали могат да се връщат назад, досега само някои.

Предвижда се ползване и на Apple tv, но на следващ етап.

Пакетите включват и най-популярната VoD услуга в региона - Pickbox, както и дават достъп до VIVACOM Arena, HBO OD, Discovery, History/C&I, Nickelodeon, Disney English, MyBaby TV. За пръв път на българския пазар се появява детската платформа Hopster.

Те се предлагат в три варианта. Първият е със 112 канала и интернет със скорост до 100 Mbps. За първите два месеца цената е лев, след това става 27.90 лв. Вторият е със 170 канала и 500 Mbps интернет срещу 1 лев за първите четири месеца, а след това на цена от 33.90 лв. Премиум пакетът е за 210 тв канала и интернет със скорост до 1 Gbps за левче в първите четири месеца и 59.90 лв. след това. Офертите са за двегодишни договори, като от новата услуга могат да се възползват и клиенти на оператора, чиито договори не са изтекли.

Високите скорости се осигуряват от оптичната гигамрежата на компанията, която предлага до 10 Gbps на над 115 000 домакинства в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Тя ще бъде разширена и плановете на телекома са до края на 2021 г. да обхване над 300 000 домакинства.

В оптичната мрежа дружеството досега е вложило 200 млн. лв., специално за внедряването на услугата ЕON инвестицията е 20 млн. лв., каза главният изпълнителен директор на "Виваком" Атанас Добрев при представянето на иновативната телевизия.

Атанас Добрев

До края на годината ще продължат инвестициите в гигамрежата, в 5G мрежата и в интеграцията на закупените от телекома интернет оператори, допълни още той.

Споделяне

Още от Бизнес