Всеки трети българин има опит с корупцията

Всеки трети българин има опит с корупцията

Всеки трети българин има опит с корупционни практики при искане на административни услуги, сочи представеното във вторник социологическото проучване на агенция “Ноема”. Данните бяха представени по време на конференция за прозрачност и отчетност на органите на властта, организирана от институцията на националния омбудсман.

На подобен въпрос в изследване, извършено от “Сова Харис”, всеки четвърти съобщава, че е плащал подкупи при съприкосновенията си със здравната система. Всеки 12-ти българин заявява, че познава много  хора, които са давали или им е искан подкуп, сочат още резултатите.

“Днес правото на добро управление е един афиш и нищо повече”, заяви националният омбудсман Гиньо Ганев.

Анкетираните в рамките на социологическите проучвания смятат, че представляваната от него институция трябва да се занимава с борбата срещу корупцията,  безработицата, престъпността, както и с проблемите в здравеопазването и администрацията.

Според Ганев един от най-големите проблеми пред гражданите е “самоизолиралата” се администрация на съдебната власт, върху която трудно може да се упражни граждански контрол. Той се позова на големия брой оплаквания, които получава от недоволни от съдебната система граждани.

Омбудсманът изказа съмнение и относно готовността на местната власт да отговори адекватно на очакваната пълна финансова децентрализация от държавния апарат. По време на форума като рискови зони за корупция бяха съсредоточени основно в местната власт – замените на общински имоти, общинските регулаторните режими, общинските поръчки и незаконното строителство.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?