"Всеобща лудост": БСП и ГЕРБ се карат кой е по-зависим от "Атака"

След като във вторник парламентарната група на ГЕРБ и повече от половината депутати на БСП подкрепиха предложението на "Атака" за налагане на мораториум върху продажбата на земя на чужденци, в петък двете формации използваха преките предавания по БНТ и БНР на парламентарния контрол, за да си разменят взаимни обвинения кой е по-виновен, по-популист и по-подведен от националистите.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) попита депутатите от партията на Бойко Борисов каква точно е позицията им към "Атака" и защо тя се променя всеки ден. Ирена Узунова (ГЕРБ) пък отвърна, че няма смисъл Манолова да се опитва да замита решението за мораториума в ъгъла, след като е била безпомощна срещу приемането му.

Повод за размяната на реплики, чрез които двете големи партии се опитаха да се разграничат от мораториума, който са гласували, стана декларация на групата на ГЕРБ, прочетена от Ирена Узунова в началото на парламентарния контрол.

В нея се настоява етичната комисия в парламента да разгледа поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутатите му заради скандала миналия петък, в който групите на ГЕРБ и "Атака" едва не се сбиха.

Узунова обвини БСП и ДПС, че са си "затворили очите" и не са посмели да осъдят "този, който крепи мнозинството им". Мълчите, нямате позиция, защото се страхувате, заяви тя и посочи, че двете партии всеки ден оплакват парламентаризма и неговите норми, но не са се разграничили от поведението на Сидеров, уплашени за крехкия кворум.

Какво точно се промени от петък до вторник и от вторник до петък, попита Мая Манолова. Тя допълни, че след скандала преди седмица депутатите от ГЕРБ "клекнали" пред "Атака" във вторник, когато подкрепили предложението на Волен Сидеров за мораториума.

"Членове на ръководството на групата ви поклоннически преследваха "Атака" в стаята им с молба да ги подкрепят", продължи тя. В една от почивките при разискванията във вторник в стаята на "Атака" влязоха Манолова и Цецка Цачева (ГЕРБ), за да съгласуват текстове по предложенията, направени от трите групи.

Манолова припомни коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от Брюксел, че 150 от депутатите, подкрепили мораториума, били подведени от "всеобщата лудост и популизъм". "Това го казва лидерът ви. Защо ни занимавате с глупости? Очевидно това поведение от вторник не ви е пуснало до петък", заключи зам.-председателят на парламента.

Узунова напомни, че и Манолова е била в стаята на "Атака". "Недейте да прехвърляте върху нас задкулисните си игри и абсолютната ви безпомощност и като зам.-председател на парламента да повлияете за вземане на едно законосъобразно решение, което сега опитвате да заметете някъде в ъгъла", настоя тя. А Манолова отговори, че се е срещнала с "Атака", защото и тогава, и сега те са законно избрани народни представители, докато ръководството на ГЕРБ очевидно дошло в стаята, обзето от лудост. Посочи, че промените в текста за мораториума, предложени от БСП и отхвърлени във вторник, били законосъобразни и лидерът на партията Сергей Станишев не се срамува от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България