Всички асансьори с директна връзка с техник от 2017 г.

Завишените изисквания към съоръженията вдигнаха драстично таксите за поддръжката

Всички асансьори с директна връзка с техник от 2017 г.

Всички асансьори трябва да имат монтирани уредби за директна връзка с техник до края на годината. Това е заложено в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, която влезе в сила през 2014 г.

Допълнителните изисквания към асансьорите бяха въведени, за да се гарантира тяхната безопасност след серия инциденти, някои от които завършиха със смъртни случаи.

Собствениците на лифтове имаха 2-годишен гратисен период да изпълнят изискванията, чийто срок изтича на 1 януари 2017 г. Това напомниха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в четвъртък.

Говорещото устройство заедно с монтажа излиза между 200 и 300 лв.

Цената на говорещото устройство се движи от 120 лв. за най-евтиното до над 200 лв. за по-скъпите модели, показа проверка на Mediapool.

За монтирането им фирмата, която поддържа асансьора във вашия дом, ще ви иска още между 60 и 100 лв.

Специалните разговорни устройства трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Те трябва да осигуряват постоянна двустранна връзка с асансьорен техник, посочват от ДАМТН.

Обществените сгради вече са изпълнили изискването, частните – не

В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, посочват от ДАМТН.

Малко са сградите в режим на етажна собственост, които са предприели мерки за изпълнение на това изискване, допълват от държавната агенция, която следи за безопасността на асансьорите.

Завишените изисквания оскъпиха поддръжката на асансьори със 75%

Освен монтаж на говорещо устройство в кабината, до края на юни 2016 г. собствениците на асансьорите бяха задължени да монтират аварийно осветление в кабината и в шахтата на асансьора.

Освен това трябваше да се монтира е устройство за аварийно спиране на покрива на кабината и в шахтата.

Това струваше средно около 500 лв. за асансьор в панелен блок в София.

Заради новите изисквания масово компании в бранша вдигнаха цените за поддържането на лифтовете. Таксите са разпределени според вида на асансьора и са изчислени на етаж. Крайната цена се определя според броя етажи във входа и се разделя на броя ползващи съоръжението. За най-разпространения вид асансьор за старите панелни блоконе цената за етаж бе 8 лв., но от лятото скочи на 14 лв. или повишението на услугата е със 75%.

При неизпълнение на изискванията, държавата спира асансьора

Въведените мерки за подобряване на безопасността на асансьорите и засиления контрол от страна на държавата са довели до намаляване на инцидентите с лифтове, отчитат от ДАМТН.

Нейните експерти са проверили 6399 асансьора, от които 386 внезапно. Спрени са 228 асансьора и са издадени 3198 предписания. За тази година е регистриран само един инцидент до момента.

От ДАМТН обещават, че ще следят стриктно дали новите правила ще се спазват от 1 януари 2017 г.

При годишните технически прегледи ще се следи за изпълнението на всички изисквания по наредбата. Ако по време на прегледите на съоръжението, които се извършват от надзорните фирми, бъде установено, че няма монтирани разговорни устройства, би следвало асансьорът да бъде спрян от експлоатация, посочват от ДАМТН.

Влизането в сила на новите правила не означава, че абсолютно всички асансьори на 1 януари ще бъдат проверени от надзорните фирми за наличие на разговорно устройство. Проверките ще бъдат поетапни в зависимост от това кога е бил направен предишният преглед на съоръжението.

Споделяне

Още от Бизнес