Всички без ГЕРБ обещават необлагаем минимум

Партиите масово предлагат хем да свалят данъци, хем да вдигат разходи

Всички без ГЕРБ обещават необлагаем минимум

Всички основни политически претенденти за следващия парламент залагат по-сериозни данъчни промени с изключение на ГЕРБ, която за пореден път иска да получи мандат за продължаване на досегашната политика по отношение на облагането. Нито една от предлаганите промени обаче не е радикална и не променя из основи модела на данъчната система у нас, която товари предимно гражданите и дава по-голяма свобода на бизнеса. Няма и планове да се променя твърде ниската на фона на другите държави от ЕС преразпределителна роля на държавата, изразяваща понасотящем в относително ниска данъчна тежест.

"За нас сегашният модел на данъчна система се е доказал като работещ и, особено в периода на икономическите последствия от Covid пандемията, не смятаме, че в следващите няколко години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика и категорично ще отстояваме запазването на сегашните нива на данъци и неповишаването им", заяви преди дни бившият финансов министър Владислав Горанов, явно реабилитиран като основен фактор в ГЕРБ, след като напусна кабинета като протеже на Делян Пеевски.

ГЕРБ се очертава като почти единствения по-сериозен политически претендент за новия парламент, който не се ангажира да променя плоския данък върху доходите. Почти всички останали партии, на които социолозите отреждат място в следващото Народно събрание, обещават да въведат необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи.

Според Горанов това е стъпка или към вдигане на ставката за хората с по-високи доходи, или към отстъпление на държавата от някои сегашни свои ангажименти в публичния сектор, тъй като няма да има с какво да се финансират социалните функции. Бившият министър смята, че увеличаването на данъка върху личните доходи на средната класа би било неправилна мярка.

"Свидетели сме на един нестихващ дебат по отношение на структурата на облагане на доходите на физическите лица. Това, което редовно анонсира КНСБ – желанието за въвеждане на необлагаем минимум, е добра тема и тя е свързана с намаляване на данъци, но много други политически партии анонсират дебат за въвеждане на прогресивно облагане, което неминуемо означава удвояване поне на данъците на средната класа – нещо, което според нас, особено в периода на възстановяване и икономически растеж, които залагаме за следващите няколко години, е неподходяща и неправилна мярка", посочи Горанов.

Ако се изключи ГЕРБ, сред претендентите за следващия парламент има почти пълен консенсус за въвеждането на необлагаем минимум.

Повечето партии предвиждат запазване на общата ставка от 10% на данъка, докато БСП предлага прогресивно облагане с по-висока ставка за около 120 000 души, които получават месечен доход над 3600 лв. "За всички останали 3.4 милиона души ставката от 10% се запазва, а 755 946 семейства ще плащат по-ниски данъци", пише в предизборната програма на БСП. В тези сметки влиза и предложението за въвеждане на семейно подоходно облагане – необлагаем минимум от 500 лв. месечно за всяко дете.

Дори левицата обаче не смята да прави промени в корпоративния данък, който ще се запази на ниво от 10%.

За сметка на това се предвижда по-сериозна реформа на системата на ДДС чрез въвеждане на намалени ставки за храни и лекарства – две групи стоки с огромно значение за приходната част на бюджета.

Обещанията на левицата за намаляване на данъците, което предполага милиардни загуби в приходната част на бюджета, не кореспондират особено с идеите за разходната част, която предвижда огромен ръст на разходите. Само една от точките на БСП – безплатни лекарства за всички деца над 14-годишна възраст, които са над 1 милион, би струвала непосилна сума за държава с минимално данъчно облагане.

"Демократична България", която по принцип залага на запазване на плоския данък, също смята, че антикризисно има смисъл от въвеждането на необлагаем минимум, който ще подпомогне хората с по-ниски доходи.

"Категорично не предвиждаме повишаване на данъците, а ставката на плоския данък ще остане 10%", обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"По отношението на данъците движението може да бъде само надолу", обяви икономистът Георги Ганев, кандидат за депутат в столичния 23 МИР. Планът предвижда и въвеждане на необлагаем минимум. "Ще има две ставки – 0% и 10%. Това няма да доведе до влошаване на икономическата свобода, но изрично ще се въведе намаляване на данъчното бреме върху хората. Резервите са ефективност на публичните разходи, спиране на изтичането на средства и най-вече краденето", обяви Ганев.

Програмата на демократите включва още нaмaлявaнe c 1/3 нa дължимитe ocигypитeлни внocĸи зa вcичĸи мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия дo ĸpaя нa 2021 г. и ocвoбoждaвaнe oт дaнъци и ocигypoвĸи зa 3 гoдини нa вcичĸи cтapтъпи зa инoвaции в oблacттa нa виcoĸитe тexнoлoгии.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" също планира въвеждане на необлагаем минимум и семейно подоходно облагане при запазване 10% ставка върху доходите. Друга важна промяна е сваляне на осигурителната тежест с до 3 процентни пункта.

Предвижда се още отмяна на облагането на лихви по депозити, както и повишаване на прага за регистрация по ЗДДС. В предизборната платформа е записано и разработване на програма за преотстъпване на корпоративен данък при реинвестиране на печалбата и внедряване на софтуерна фискализация. Тези неща партията планира да реализира в рамките на от 1 до 4 години.

Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" няма намерение да прави голяма данъчна реформа, но предлага сериозна намеса в ДДС системата чрез повишаване на прага за задължителна регистрация по закона от 50 000 лв. на 200 000 лв. В последните години усилията на данъчните бяха в точно обратната посока – към дисциплиниране на бизнеса да се регистрира по закона заради многобройните опити да укриване на ДДС.

Коалицията ще се бори още за временно освобождаване от данъци на сектори и производства като стимулираща мярка в кризата. Предвижда се още намаляване със 75% на патентния данък до възстановяване на икономиката, както и отмяна на някои данъци и такса смет за фирми без дейност или при силно намалени обороти до излизане от икономическата криза.

Според коалиция "Изправи се! Мутри вън!" има нужда от облекчаване на данъчната тежест по отношение на едноличните търговци, застрахователните премии и лихвите по банковите депозити. Единствената мярка в подкрепа на приходите в бюджета е въвеждане на такса върху сделките с луксозни стоки.

Въвеждането на необлагаем минимум е и сред приоритетите на ВМРО. "Ще настояваме и семейното подоходно облагане, което извоювахме за 2021 г., предвиждащо данъчни облекчения за всяко работещо семейство, както следва – 450 лв. за едно дете, 900 – за две, 1350 – за три деца, да остане постоянно и сумите до края на мандата да се увеличат до 600 лв. за едно дете, 1200 лв. – за две и 1800 лв. – за три деца", пише в програмата на партията.

Тя предлага още отпадане на данък дивидент, който според ВМРО е наказание за генерирането на печалба и представлява двойно облагане. Според партията на Красимир Каракачанов данъкът върху едноличните търговци трябва да се намали от сегашните 15% на 10%.

ДПС и "Воля"-НФСБ все още не са публикували на сайтовете си предизборните си програми.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?