Всички осиновители на деца до 5 години ще ползват високоплатено майчинство

Всички осиновители на деца до 5 години ще ползват високоплатено майчинство

Всички осиновители на дете, което не е навършило 5 години, ще могат да ползват едногодишен високоплатен отпуск за отглеждането му. Това предвиждат промени в кодекса на труда, които предстои да бъдат гласувани от Министерския съвет.

Ако те бъдат одобрени и от парламента, ще дадат възможност на осиновители на такива деца да получават една година след осиновяването им 90% от осигурителния си доход за две години назад или т. нар. високоплатено майчинство.

В момента такава възможност има за осиновяване на дете от 2 до 5 години. За по-малките деца има два вида обезщетение. Ако детето не е навършило 1 година, осиновителят му има право на високоплатено майчинство от датата на осиновяване до момента, в който детето стане на 1 година. То реално може да се взима и по-малко от месец. За втората година на детето се получава обезщетение от 340 лева в момента и 380 лева на месец от догодина. Хората, които осиновят дете на възраст между 2 и 3 години реално нямат право на високоплатено майчинство.

С промените в кодекса на труда се дава възможност на всички осиновители на деца до 5 години да получават 90% от осигурителния доход за последните две години преди осиновяването.

Предвижда се промените да влязат в сила от юли 2018 г. и да важат и за заварените случаи.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?