ВСС блокира дебата за медийните атаки срещу съдии и лобирането в съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да защити съдии от Софийския градски съд от нападките в медии, спрягани за близки до Делян Пеевски.

Колегията отказа да обсъди и опитите за задушаване на свободната воля на съдиите по време на изборите за нов ВСС. И двете предложения за заемане на позиция бяха направени от Калин Калпакчиев.

Той настоя ВСС да осъди случаите на "грубо накърняване на професионалната репутация и достойнство на съдии от Софийски градски съд" през последния месец. Става дума за статии в медии, известни с близостта си до политиката на изданията на Делян Пеевски.

Калпакчиев цитира публикация във вестник "Труд", озаглавена "За вътрешното съдийско (пред)убеждение“ от 22 февруари. Ден преди това в "Блиц" излиза публикацията "СГС при Калоян Топалов – частен съд на повикване" с подзаглавие „Има ли твърда тарифа, г-н Топалов, или се работи на парче – кой колкото даде?". И двете публикации са насочени пряко срещу съдия Мариана Георгиева, която отказва да впише новата управа на "Виваком".

Само 20 дни преди това заинтересованите от вписването лица се оплакаха от действията на съдийката с отворено писмо до ВСС и всички медии. Калпакчиев настояваше Съдийската колегия на ВСС да излезе с позиция, защото медиите правят внушения за корупция, но не подкрепят с факти изводите си.

"Твърденията за корупция в съда или относно определен съдия следва да са обосновани с факти и да се базират на добросъвестно журналистическо разследване, проведено при спазване на добрите практики в журналистиката. Разпространяването на непроверени и манипулативни твърдения за корупция и нарушения в работата на съдията рушат доверието в правосъдието, насаждат правен нихилизъм и подриват авторитета на съда в обществото", казва членът на ВСС.

Калпакчиев поиска Съдийската колегия на ВСС да изработи правила за взаимодействие с медиите и да се срещне с представители на националните медии.

Втората тема бе дали съдийските шефове в Пловдивския апелативен район могат да лобират за излъчване на общи регионални кандидатури за новия ВСС. Проблемът е, че така шефовете в системата вървят директно срещу свободната воля на съдиите да гласуват за кандидати извън техния район. За проблема сигнализира специализираният сайт "Правен свят", който съобщи, че председателят на апелативния съд в Пловдив Магдалина Иванова лансира за ВСС заместника си Станислав Георгиев.

Калпакчиев настояваше ВСС да укаже на председателите на съдилища да се въздържат от участие в процеса на номиниране и избор на членове на съвета.

С 7 на 6 гласа мнозинството в съдийската колегия блокира дебата по тези две предложения. Галя Георгиева обясни, че това са две твърде големи теми и те няма как да бъдат обсъдени само в Съдийската колегия на ВСС, а трябва да се заеме позиция от Пленума – т.е. главният прокурор Сотир Цацаров да си каже думата.

"Темите засягат работата на съдиите. Не попадат в компетентността на Пленума", каза Юлия Ковачева. Калпакчиев допълни, че неговата воля като вносител е Съдийската колегия да ги разгледа, което не подлежи на редакция.

"Става дума за честта и достойнството на един съдия и за избора на съдийската квота, какво общо има Пленумът тук?", попита Калпакчиев. Въпреки това дебатът бе блокиран.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?