Собственикът на "Виваком" се оплака от българския съд

Не признавал произнасяния по дела в ЕС и блокирал управлението на телекома

Собственикът на "Виваком" се оплака от българския съд

Собственикът на "Виваком" се оплака от Софийския градски съд, че възпрепятства управлението на българското дружество като отказва вписвания на решения за смяна на управлението му, тъй като се обжалват от претендиращата да е акционер в телекома компания "Емпрено". Това е станало в писмо, изпратено на 30 януари 2017 г. до Висшия съдебен съвет (ВСС), председателите на софийските градски и апелативен съд, до премиера и министрите на правосъдието и икономиката.

То е подписано от трима директори на регистрираната в Люксембург "ИнтерВ Инвестмънт" (InterV Investment S.a.r.l.), която притежава "Виваком" и която бе придобита през август 2016 г. от "Вива телеком" с пари от руската Външно-търговска банка (ВТБ) в сделка, при която банката даде пари, за да продаде свои активи на себе си заради непогасен навреме отпуснат от нея кредит. Това стана срещу 330 млн. евро, а предоставеният от ВТБ заем бе за 150 млн. лв.

Единственият официално известен акционер в компанията "Вива телеком" е работещият във Великобритания бизнесмен Спас Русев, който малко по-късно придоби и акциите във футболния клуб "Левски". Като други съакционери във "Виваком" се посочват международни и български лица, чието имена не са ясни, но се смята, че сред тях вероятно е и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Проблемът, от който се оплакват от "ИнтерВ" на ВСС и държавната власт, е свързан с невъзможността да впишат в съда смяната на управителите на българското дружество, която според тях била важна заради многобройните предизвикателства като ръководството на телекома, менажирането на значителния дълг на "Виваком" и исковете на българското правителство към дъщерните дружества в България във връзка с разследването срещу бившия акционер в компанията и собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

"ИнтерВ" били предприели над десет опита за вписване на различни решения за смяна на управлението на "Вива Телеком България", но това било възпрепятствано от съдилищата и от Търговския регистър, тъй като те се блокират от компанията "Емпрено Венчърс Лимитед" (Empreno Ventures Limited) на руснака Дмитрий Косарев. Тя е учредена на Британските Вирджински острови и претендира да е собственик на регистрираната в Люксембург "Ел Ай Си Телекомуникейшънс" (LIC Telecomunicactions - LICT), с която Цветан Василев беше сключел сделка за почти всички свои активи в България, но тя се разсъхна.

От "ИнтерВ" посочват, че тези две дружества никога не са били нейни директни акционери и поради тази причина съдът не би трябвало да ги допуска да участие в съдебни дела относно акционерни въпроси във "Виваком".

Собственикът на българския телеком посочва, че предявеният от LICT иск срещу "ИнтерВ" пред съдебните власти в Люксембург беше отхвърлен. Компанията припомня, че "Емпрено" е подал искове срещу "Вива Телеком" и "ВТБ Кепитъл", която бе продавач на акциите на "Виваком", пред английските съдебни власти, но допълва, че те не са били обезпечени и също са били отхвърлени.

"На практика, люксембургският и английският съд независимо един от друг постановиха, че не е налице предположение, че ответниците не биха могли да изпълнят бъдещо решение на съда. Предприетите в България действия, при цялата сложност на българската съдебна система,  целят  единствено да се осуети надлежното управление на "Виваком", смятат шефовете на "ИнтерВ"..

"Всички наши правни съветници са единодушни, че съгласно българското законодателство няма никакво правно основание да се оспорва собствеността и контролът, който упражнява "ИнтерВ" върху "Вива Телеком Българи"я, като няма правно основание по люксембургското законодателство да се оспорва настоящата собственост и контрол на "ИнтерВ" от страна на "Вива Телеком", пише още в писмото до българските власти.

Според собственика на телекома българският съд нарушава регламент на ЕК, според който съдилищата и властите на всяка държава-членка са длъжни да признават решенията по дела, постановени в друга държава-членка на ЕС. 

"Директивата за финансовите обезпечения и Брюкселският регламент за основни стожери на европейския инвестиционен пазар. Те позволяват на инвеститорите да оперират  на територията на Европейския съюз със знанието, че техните интереси в компаниите, в които инвестират, ще бъдат уважени. Настоящите действия на българската съдебна система показват, че тези стандарти на защита на инвестициите  на практика са недостъпни за компаниите, които инвестират в България. Колкото и да е странно, изглежда собствеността и контролът на българските инвестиции де факто е въпрос, който на практика не е законно защитен", посочват още директорите на "ИнтерВ".

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?