ВСС избра Ясен Тодоров за член на антикорупционен съвет към кабинета

Снимка: БГНЕС

Председателят на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров ще бъде член на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет. Това решиха кадровиците на Темида в сряда по предложение на самата Етична комисия. Тодоров ще представлява съвета в новосъздаденото звено, в което ще участват още заместник вътрешен министър, правосъдният министър и други представители на институциите.

Въпросният орган бе създаден по линия на новата антикорупционна стратегия, предвиждаща обособяването на нова единна структура, обединяваща функциите на скандално известната покрай бившия си председател Филип Златанов Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), БОРКОР и частта от Сметната палата, отговаряща за имуществените декларации на всички висши държавни служители.

Според предварителната информация Националният съвет по антикорупционни политики към МС ще има съвещателни, координационни и контролни функции по линия на актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Името на Тодоров фигурира в доклад на бившия главен прокурор Никола Филчев за корупцията, писа преди време "Капитал". Тогава той обясни, че срещу него никога не е имало разследване, а името му е било сложено там като отмъщение заради проведени от него акции и по поръчка на Филчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България