ВСС на път да накаже шефа на спецпрокуратурата

Светлозар Костов

Единадесет членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са внесли предложение за започване на дисциплинарно преследване срещу ръководителя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, известен още и като прокурора по делото "Октопод".

 

По информация на "Правен свят" те смятат, че Костов е извършил три нарушения на Етичния кодекс на магистратите – уронил е престижа на съдебната власт, държал се е неетично с колегите си и нарушил принципа за случайното разпределение на делата.

Големият брой членове на съвета, които смятат, че шефът на спецпрокуратурата трябва да бъде наказан, практически предрешава неговото дисциплинарно производство. Остава да се уточни само дали той ще бъде уволнен от система или ще бъде свален от ръководния пост.

От края на миналата година Светлозар Костов е проверяван от инспектората на Върховната касационна прокуратурата. През февруари инспекторите излязоха с доклад, че използваната от прокуратурата система за случайното разпределение на делата може да се манипулира, без да остават следи. Това е било доказано именно от системата в специализираната прокуратура.

Конкретната проверка на спецпрокуратурата започна след серия от сигнали срещу прокурор Костов от неговите подчинени. Той бе обвинен в авторитарен стил на ръководене на прокуратурата.

Така съдебните инспектори са установили нарушения при случайното разпределение на делата. Пред тях служителите в спецпрокуратурата са признали, че в основата на нарушенията е бил Светлозар Костов. Специално системният администратор е признал, че съдебната администраторка и деловодителят в спецпрокуратурата са му носели листче с номера на преписки и са му казвали на кой прокурор трябва да се падне някоя конкретна преписка. Добавяли, че това било по нареждане на Светлозар Костов.

Други служители в специализираната прокуратура са свидетелствали за оказван върху тях натиск от страна на Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?