ВСС праща писма с указания до съдилищата за смяна на имената и ЕГН

Писма с подробни указания изпраща Висшият съдебен съвет до всички съдилища в страната заради исковете от страна на граждани за смяна на имената и ЕГН. Висшите магистрати предупреждават колегите си да бъдат особено внимателни и прецизни при постъпване на подобни искове.

Указанията до съдии са във връзка с данните, които миналата година вътрешното министерство изпрати на съвета, че в някои съдилища магистрати подозрително сменят имена на хора и ЕГН. Тогава вътрешният министър Георги Петканов съобщи, че промяната на данните се прави от хора, чийто задграничен паспорт е отнет заради нарушение в чужбина. Чрез смяна на цифра от ЕГН закононарушителите могат да извадят чисто нови документи за самоличност и отново да пътуват зад граница.

Висшият съдебен съвет е напрарвил проверка в Сливенския окръжен съд по настояване на неговия председател, който е информирал магистратите за множество случаи в които граждани искат промяна на ЕГН.

В Сливен е имало такива 8 случая, 7 - в Котел и три - в Нова Загора и то аналогични, когато хората твърдели, че в акта за раждане е сбъркана датата и че били родени един ден по-рано, съобщи говорителят на съвета Светла Иванова. Комисията, назначена от ВСС, в състав Нели Куцкова и Минко Минков, е докладвала, че в съдилищата, гледали такива дела, няма формални нарушения.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?