ВСС реши да закрие четири военни магистратури

Висшият съдебен съвет реши в сряда да закрие военният съд и военната прокуратура във Варна и Плевен. Очакваният ефект от решението е спестяване на около пет милиона лева годишно, стана ясно преди седмица по време на обсъждането на бюджета на съдебната власт за 2014 година.

Причината да се затворят тези четири магистратури е, че те са най-малко натоварени. След влизане в сила на решението в страната ще останат да действат военните съдилища и прокуратурите в София, Пловдив и Сливен.

Комисията за натовареността във ВСС предложи на своите колеги да се закрият военният съд и военната прокуратура в Сливен. Това обаче не се прие. Основните аргументи бяха изложени от главния прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че най-прагматичният вариант е да се започне със закриването на магистратурите във Варна и Плевен, а за Сливен да се преценява впоследствие.

Причината е, че Варна и Бургас са твърде далеч и магистратите и подсъдимите ще трябва да пътуват много, за да стигнат до най-близкия военен съд. Неговите аргументи бяха приети от мнозинството във ВСС с опцията през 2014 година евентуално да се помисли за закриването на военния съд и прокуратурата в Сливен.

Както Mediapool вече писа, всичките пет военно-окръжни съдилища и прокуратури в страната са с изключително ниска натовареност заради промяната на подсъдността на служителите в МВР. Анализът на ВСС ясно показва, че военните магистрати в София, Пловдив и Сливен почти нямат работа, докато тези във Варна и Плевен нямат никаква. Освен съдии и прокурори в страната има и 42-ма военни следователи, които общо се занимават с под 80 дела на месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България