ВСС ще проверява запорите върху имоти на Весела Кюлева

ВСС ще проверява запорите върху имоти на Весела Кюлева

БНБ и Асоциацията на търговските банки са изпратили писма до Висшия съдебен съвет (ВСС), с което обръщат вниманието на магистратите върху наложените тежки запори върху имуществото и сметките на Весела Кюлева, вдовица на банкера Емил Кюлев и собственик на редица търговски дружества и доскоро на дялове в ДЗИ Банк и застрахователното дружество ДЗИ.

Запорите бяха направени в началото на годината по искане на бивши акционери в “Тракиябанк”, закупена от Емил Кюлев, според които той не се бил издължил към тях при покупката.

Сигналите са поети от Комисията по корупция към ВСС. След заседанието на съвета шефът на комисията и зам.-шеф на Върховния касационен съд Румен Ненков заяви, че “има сериозни подозрения от гледна точка на правилното приложение на закона, така и от някои твърде смущаващи данни около образуването и разпределението на делата”.

Два от запорите са наложени от Районния съд в Горна Оряховица. Единият е разпореден от зам.-председателя на съда Емануел Вардаров, а другият е от съдия Христо Попов. Другите са наложени от съдилищата в Девня и Габрово.

В сряда Ненков заяви, че трябва да се направи преглед на всички обезпечителни решения, но призна, че ВСС не разполага със сериозен инструментариум това да се направи достатъчно “задълбочено”. Първата проверка ще е най-вероятно за това дали делата са били разпределени на съдии на случаен принцип.

“Смущава ме дали няма предопределено правораздаване, т.е дали е съвсем независим съдът от обстоятелства извън съдебната зала. Ние трябва да пресечем една тенденция - съдът да се меси в гражданския оборот и да решава икономически интереси извън съдебната зала и извън съдебния процес”, каза още зам.-шефът на ВКС.

Пред Mediapool и.д. председателят на Районния съд в Горна Оряховица Павлина Тонева коментира, че Инспекторатът към Министерството на правосъдието вече е извършил проверка на тези две дела и не са установени злоупотреби. Тя добави, че в сигналите на БНБ и банковата асоциация “никой не се обвинява в нищо”, а само се обръща внимание.

“Имаше констатирани малки нередности в системата за случайно разпределение на делата. Тази компютърна програма обаче ни е предоставена от ВСС и в началото тя даваше големи несъвършенства”, заяви още съдия Тонева. Тя съобщи, че са изпратени обстойни отговори до ВСС по повод съмненията в работата на ръководената от нея институция.

По повод на запорите бяха изпратени и писма от ръководството на ДЗИ. Проверката по техните сигнали също не е установила нередности. “Съдия не може да бъде наказан заради своите актове. Още повече, че нито един от запорите реално не е влязъл в сила. Има съдебно постановление, но няма искания от съдия-изпълнител”, добави Павлина Тонева.

По думите ѝ единият запор върху имуществото на Весела Кюлева вече е отменен, а второто дело е изпратено във Върховния касационен съд за взимане на тълкувателно решение по него.  

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?