ВСС ще възобнови кадруването въпреки липсата на развързка по скандала "Красьо"

ВСС ще възобнови кадруването въпреки липсата на развързка по скандала "Красьо"

Висшият съдебен съвет (ВСС) отмени наложената си забрана да кадрува и от следващия четвъртък започва отново с назначенията, въпреки че скандалът "Красьо" още не е стигнал до развръзка. Решението за отмяна на "мораториума" върху назначенията, наложен преди две седмици по искане на правосъдния министър, бе взето след като във ВСС постъпи и списъкът с последните 13 имена на магистрати, контактували с "брокера" Красьо. Така общият брой на магистратите, засечени да разговарят с плевенския бизнесмен, достигна 31.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова се възпротиви на решението, но остави преценката на ВСС. В отсъствието на шефовете на ВАС и ВКС, членовете на съвета взеха решение да продължат с назначенията. Мотивът за временно замразяване на кадровата дейност беше, че първо трябва да се изясни скандалът "Красьо", който се наблюдава с повишено внимание и от Брюксел.

Към този момент гилдията демонстрира "самоочистване", като ежеседмично се обявяват имена на членове на ВСС и висши магистрати, засечени чрез телефонни разпечатки да контактуват с "черничкия човек с ланците", за който се твърди, че срещу рушвети от 200 хил. евро урежда шефски постове в съдебната система. Двама членове на ВСС и петима магистрати вече подадоха оставки.

Засега няма отговор как 27-годишният Красимир Георгиев, който по официални данни върти скромен бизнес в Плевен, е развил тази завидно широка мрежа от контакти в съдебната система и сред политиците.

Неофициално се говори, че той е бил само "брокер" и "касичка", а реално друг човек или други хора стоят в дъното на цялата схема.

Тринайсетте нови имена от "тефтерчето" на Красьо не бяха обявени. Мотивът е, че етичната комисия на ВСС преди това трябва да излезе със становище дали те са накърнили имиджа на съдебната власт.

До сега етичната комисия никога не е взимала решение дали да обявява имената или не. Още когато гръмна скандала, от ВСС обещаха да не крият имена.

Шефът на етичната комисия Цони Цонев съобщи само, че един от магистратите е бил кандидат за административен ръководител, но не е избран. Той е събеседвал с Красьо през юли. Името на въпросния магистрат не бе съобщено, защото в същия ден трябвало да бъде разпитан от прокуратурата.

Други шестима са поддържали двустранни контакти с Красьо. Те, както и останалите "събеседници" на "черничкия", обяснили, че разговорите с него били по лични причини и теми, а не служебни.

Четирима магистрати са получавали едностранно обаждания или SMS-и от Красьо, но те не отвръщали на повикванията.

И накрая в списъка били имената на още двама души, чиито имена и номера просто фигурирали в телефона на Красимир Георгиев, без с тях да е осъществяван какъвто и да било контакт.

От Софийската градска прокуратура са уверили Цонев, че това са последните имена. Това даде основание на шефа на етичната комисия да предложи на колегите си във ВСС да възобновят назначенията.

Министър Попова разкритикува остро ВСС за вече закъснялото изработване на оценката за състоянието на съдебната система и за резултатите от направени реформи. Тази необходима самооценка на ВСС бе записана сред 57-те мерки от екшън-плана на правителството, който бе представен пред Брюксел.

Вместо собствена оценка, членовете на съвета се опитаха да пробутат на Попова доклада на Институт "Отворено общество" за състоянието на съдебната система и заявиха, че трябва да се ползва подкрепата на неправителствения сектор за изготвяне на самооценката. Правосъдният министър сгълча ВСС, че не си говорят достатъчно с магистратите.

Тя попита дали членовете на съвета искат да бъдат подменени, след като и насочват вниманието към доклада на "Отворено общество", който препоръчва радикални промени във ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България