Магистратите ползвали Красьо като телефон за битови услуги

Магистратите ползвали Красьо като телефон за битови услуги

Магистратите, засечени с контакти с Красьо, никога не са говорили с него по кадрови въпроси или за съдебни дела, а са търсили услугите му заради предстоящ техен ремонт на апартамент, да ги свърже с познат добър лекар и други от този тип. Това съобщи в четвъртък председателят на комисията по професионална етика и конфликт на интереси във Висшия съдебен съвет Цони Цонев. Той изнесе част от предварителните обяснения на замесените в скандала съдии и прокурори.

В четвъртък от ВСС изнесоха последната порция имена на магистрати, изникнали от телефона и тефтера на 27-годишния лобист от Плевен. С двустранни разговори са засечени 7 души, четирима само са потърсени, а двама са останали само като контакти в тефтера на Красьо.

Висшият съдебн съвет гласува решение, с което наложи най-ниската дисциплинарна санкция "обръщане на внимание" на всички 11 магистрати, които са осъществили разговори с Красьо. В отговор на въпрос на Mediapool Цони Цонев заяви, че за тези хора не важи отправеният по-рано от ВСС призив за оставки на "всички", поддържали нерегламентирани контакти с "черничкия човек с ланците".

Той се оправда с факта, че за последната група магистрати от разпечатките не са намерени доказателства за намеса в тяхна професионална дейност. Такива обаче засега не са намерени и за онези 18 магистрати от първата група, които бяха призовани да напуснат. Двама членове на ВСС и 5 магистрати вече си подадоха молбите за напускане на системата. Според Цонев съдебният съвет не проявява двоен стандарт с това си поведение.

Освен "обръщането на внимание" ВСС препоръча на всички останали служители в съдебната система да поддържат "хигиена на личните си контакти".

Активни двустранни контакти с Красьо са поддържали бившият шеф на Апелативния съд – Велико Търново Йорданка Неделчева и съдия Веселина Герова от същата институция, както и съдия Галя Наумова от съда в Никопол. Наумова в момента кандидатства за място в Окръжния съд в Плевен.

Засечен е и съдия Красимир Бамбов от Окръжния съд в Кюстендил. Той е кандидатствал за място във Върховния административен съд, но не е бил избран.

Добромир Андреев от Районен съд – Варна също е поддържал контакти с Красьо. Неговият висшестоящ колега от Окръжен съд – Варна Стоян Андреев също е звънял на плевенчанина. Андреев е кандидатствал за председателското място в районния съд, но не е избран.

От етичната комисия съобщиха имената на четирима магистрати, които също са водили разговори с Красьо, но никога не са го набирали. Сред тях попада и новият шеф на Софийския градски съд Георги Колев, който е потърсен 3 пъти от лобиста. По думите на Цонев последният разговор на шефа на съда с него е бил около 15-16 дни преди да се проведе гласуването, което го издигна до шеф на най-важния съд в страната. Пред комисия във ВСС Колев е заявил, че не си спомня да е говорил с този човек.

Синът на подалата оставка заради скандала шефка на Апелативния съд в Бургас Дора Чинева Георги Чинев, който е прокурор на окръжно ниво в града, също е търсен два пъти от Красьо. Той е признал, че се е виждал с лицето, но покрай своето познанство с попфолк певицата Магда. Тя се води гадже на Красьо.

Прокурорът от Софийския градски съд Николай Русинов е получил един SMS от него. Едно текстово съобщение е получил и и.д. шефът на Окръжна прокуратура – Плевен Марио Василев. В тефтерчето на Красьо са намерени телефоните на зам.-председателя на Върховния касационен съд Марио Бобатинов и на прокурора от Плевен Иво Радев. С тях обаче няма засечени контакти.

Преди седмица ВСС реши да продължи с кадруването на магистрати, въпреки че прокуратурата все още не е изяснила причините и следствията от връзките на Красимир Георгиев в съдебната власт. Цони Цонев коментира, че във ВСС са взели това решение след получени множество писма от недоволни магистрати заради спряното кадруване. Съюзът на съдиите в България обратно на това поиска кадруването отново да бъде спряно. Цонев заяви, че съдебният съвет не е длъжен да прави всяко нещо, поискано от ССБ.

Преди ден зам.-главният прокурор Валери Първанов разясни пред антикорупционната комисия в парламента, че Красьо се оказва свързващо лобистко звено за търговия с влияние между високопоставени лица от всички власти, бизнесмени и футболни дейци. Интересите му са били освен в магистратурата, и в обществените поръчки, одобряването на проекти за кандидатстване за европейски проекти и избиране на ректори на университети. Бяха съобщени имената на четирима настоящи депутати, контактували с Красьо – трима от ДПС и един от БСП.

Все още остава загадка кой реално стои зад Красьо, за когото се предполага, че е бил само човек за връзка или "касичка", докато цялата схема е движена от друго място.

Споделяне

Още по темата

Още от България