Бургаски магистрат размисли за Красьо и оттегли оставката си

Бургаски магистрат размисли за Красьо и оттегли оставката си
Председателят на Бургаския апелативен съд Дора Чинева размисли за своето решение да подаде оставка заради скандала "Красьо" и я оттегли. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет в сряда.

Чинева и окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов бяха първите двама магистрати, които откликнаха на призива на ВСС и подадоха молби за напускане на системата заради контактите си с 27-годишния лобист. Съдията бе сред кандидатите за шефски места в системата, която е говорила с "черничкия човек с ланците" и спечели изборите за шеф на Апелативния съд.

Тя подаде своята оставка с мотив, че падналата "сянка на съмнение" върху нейния избор, както и "недоброто ѝ здравословно състояние" не позволяват да продължи работа. Месец и половина след тази декларация очевидно сянката на съмнение вече я няма, а здравословното състояние на магистрата е по-добро.

До ВСС е изпратена и подписка в нейна подкрепа от десетки съдии и адвокати от бургаския апелативен район.

Синът на Дора Чинева Георги Чинев, който е прокурор в Бургас, също бе засечен с телефонни разговори с Красьо. Пред ВСС той обясни, че се познава с попфолк певицата Магда, която се води за гадже на Красимир Георгиев.

Общо пет магистрати и двама членове на ВСС решиха да си тръгнат доброволно от системата заради връзките си с Красьо. Съдебният съвет обаче не прие оставките на магистратите, за да не им се изплащат дължимите брутни заплати за напускане на системата и започна дисциплинарни производства срещу тях.

Оттеглянето на оставката на Чинева е логично следствие от колебливата позиция на Висшия съдебен съвет по скандала. При избухването му в началото на октомври т.нар. правителство на съдебната власт бе поставено под силен обществен натиск. Това доведе до временно спиране на кадруването и дори до призив към всички магистрати, контактували с Красьо да напуснат системата доброволно. Именно тогава бяха подадени и малкото оставки.

Месец по-късно обаче Висшият съдебен съвет ревизира политиката си по казуса и започна да налага наказания "обръщане на внимание" за магистратите, контактували с лобиста и забрави за по-ранния си призив.

В четвъртък ВСС ще трябва да назначи нови шефове на Окръжната прокуратура в Плевен и Районния съд в Шумен. За двете позиции кандидатстват магистрати активно контактували с Красьо. За Плевен това е сегашния зам.-окръжен прокурор на града, който обясни, че текстовете за песните на Магда се пишат от неговата жена и от там се познава с лобиста.

Административният ръководител на Районен съд-Шумен Тодор Тодоров, който кандидатства за втори мандат на поста, също е провел няколко разговора и лични срещи с "черничкия".

Споделяне

Още по темата

Още от България