ВСС уволни двама съдии и образува дисциплинарки срещу други шестима

ВСС уволни двама съдии и образува дисциплинарки срещу други шестима

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни в четвъртък съдиите Евелин Драганов от Районния съд в Раднево и Елка Ерменкова от Окръжния съд в Благоевград.

Драганов бе обвинен в края на миналата година за закана с убийство на деловодителка. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров ВСС го отстрани от длъжност и му образува дисциплинарно производство.

Според внесения през април обвинителен акт на 5 септември 2013 г. съдия Драганов се обадил по телефона на деловодителката Йовка Митева, започнал да я обижда и дори я заплашил с убийство.

Кадровиците на Темида образуваха в четвъртък дисциплинарни производства срещу други четирима съдии – Елка Пенчева, Златка Чолева, Олга Кадънкова и Рени Коджабашева от Софийския градски съд (СГС). Те бяха предложени за наказание от председателя на съда Калоян Топалов.

В четвъртък той внесе още две предложения за образуване на дисциплинарки – срещу съдиите Калинка Илиева и Мариян Марков.

Съдия Илиева получила заповед за прекратяване на командироването ѝ в СГС, но вместо да спази разпореждането в нея и да изпише делата си, тя е оставила ненаписани решения и определения по искови производства и частни жалби.

Срещу съдия Марков пък има "данни за продължителни и системни, тежки дисциплинарни нарушения". Той системно не спазвал процесуалните сроковете, а неговите действия и бездействия са довели до неоправдано забавяне на производствата по разпределените му дела. И по двата случая ВСС вече образува дисциплинарни производства.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?