ВСС започва рекламна кампания на системата си за гласуване

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе тази седмица масирана рекламна кампания на компрометираната си електронна система за гласуване. Целта е да се разсеят съмненията, че чрез системата могат да се правят шашми при вота за избор на шеф на Върховния касационен съд (ВКС).

 

В четвъртък членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са поканили посланици от страните от ЕС, за да им демонстрират системата за машинно гласуване. Ден преди това системата ще се тества и пред неправителствените организации от Гражданския съвет към ВСС.

"Презентирането на изключително важната кадрова процедура в съдебната власт има за цел да предостави повече информация, свързана с гаранциите за надеждност и сигурност на системата за гласуване. ВСС дава ясен знак на широката общественост, че осъществява открита, прозрачна и публична процедура по гласуване и гарантира сигурността на системата", твърдят от съвета.

Европейската комисия и българските неправителствени организации остро критикуват ВСС за използването на електронната система. Първите критики бяха, че тя не гарантира тайната на вота, защото имаше съмнения, че при гласуването остават следи. В момента обаче липсват категорични доказателства, че системата има памет и може да се проследи кой за кого е гласувал.

При това положение критиките се насочиха към безспорния факт, че при електронната система за гласуване кандидатите не са равнопоставени. Това е така, защото за кандидатите се гласува не едновременно, както става с бюлетини, а последователно. Това създава рискове при наличие на задкулисно лоби зад един кандидат, каквито съмнения постоянно витаят около ВСС, то да успее да окаже натиск върху разколебани членове и да ги натисне да гласуват за неговия човек.

Кандидати за ВКС са двамата заместник-председатели на съда Таня Райковска и Павлина Панова. И двете са уважавани магистрати с добра репутация, но Райковска бе издигната, след като стана ясно, че съдиите от ВКС ще се обединят около кандидатурата на Панова. Това създава риск от блокиране на консенсуса в средите на съдиите и неуспешен избор за ключовия пост.

Ако изборът не се случи, ВСС ще проведе нова процедура, която ще се развие след парламентарния вот. Върху съвета витаят съмнения и в тази посока – че изборът за шеф на ВКС ще бъде ориентиран според новата политическа конюнктура.

Споделяне

Още по темата

Още от България