ВСС защити Филчев от атаките на Съюза на летците

Обвиненията, че главният прокурор Никола Филчев и апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов са оказали натиск върху пловдивските съдилища по случая с арестувания за контрабанда на цигари пилот са поредният опит за създаване на негативно отношение към работата на правораздавателната система. Това се казва в декларация, приета днес от Висшия съдебен съвет на заседанието в Пловдив, цитирана от БТА.

Обвиненията, че Филчев и Димов са оказали недопустим натиск върху районен съдия от Пловдив за задържането на пилота Делян Петров, бяха отправени в неделя от Съюза на летците в Гражданската авиация. От Съюза настояха арестуваният на 16 май техен колега да бъде освободен и заявиха, че ще уведомят за случая международните правозащитни организации. Според летците Петров не би могъл да извърши контрабанда, а съдът в Пловдив е допуснал редица процесуални нарушения.

Днес членовете на Висшия съдебен съвет са се е запознали с материалите по делото за разбития от НСБОП канал за цигари, предоставени от Окръжния съд в Пловдив. Според ВСС атаките срещу органи на съдебната власт и магистрати са без основание и голословни.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: