Всяка десета изпушена цигара в Европа е нелегална

С черен пазар от 18.2 на сто България е на четвърто място в ЕС

Снимка: БГНЕС

Една от всеки 10 цигари, изпушени в ЕС през 2013 г., е била незаконна, сочи изследване на компанията KPMG, в което са участвали четирите най-големи световни тютюневи компании "Бритиш Америкън Табако", Импириъл Табако", "Джапейн табако" и "Филип Морис Интернешънъл". Според него, 33% от незаконните цигари са били от типа „illicit whites”, марки, които нямат легална регистрация за съответния национален пазар и са произведени с единствената цел да бъдат нелегално продадени. България е на четвърто място по черен пазар, чийто дял е бил 18.2 на сто през миналата година.

 

При тези нива на незаконна търговия, правителствата в ЕС губят близо 10.9 млрд. евро от нелегалния пазар, допълва проучването.

 

KPMG установява, че докато консумацията на тези “illicit whites” цигари се увеличава с 15% спрямо 2012 г., като цяло нелегалната търговия с цигари в ЕС остава на стабилни нива. Дори леко спада от рекордно високите 11.1% през 2012 г. до 10.5% през 2013 г. Това се дължи на значителен спад в цигарите, които са законно произведени, но незаконно прехвърлени от страни с по-ниски стойности на акциза към страни с по-висок акциз. Индустрията, правителствата и правоприлагащите агенции са увеличили усилията си, за да ограничат този тип нелегална дейност.

 

“Последното ни проучване за пазара на незаконен тютюн сочи, че има позитивни новини за намалена търговия с незаконно пренесени от една в друга страна продукти като цяло в ЕС, но други тенденции са тревожни и сред тях е повишената консумация на нелегални марки тип „illicit whites“. Докладът ни дава сигнал и за някои страни, където се потребяват големи обеми нелегални тютюневи изделия,” коментира Робин Картрайт, партньор в KPMG.

 

KPMG отчита, че най-високите нива на дял на незаконните продукти на пазара през 2013 г. са в Латвия (28.8%), Литва (27.1%), Ирландия (21.1%), Естония (18.6%) и България (18.2%).

 

Най-голямо общо количество незаконни цигари са изпушени в Германия и Франция – съответно 11,3 млрд. къса и 9.6 млрд. къса, както и в Полша и Гърция, където цигарите от типа 'illicit whites' представляват съответно 9.1% и 12.2% от обема на пазара.

 

Общо 58.6 млрд. незаконни цигари са изпушени в ЕС. Това е еквивалента на общия обем на пазара в страните Испания и Португалия взето заедно и представлява загубени приходи в размер на общо 10.9 млрд. евро.

 

Дялът на контрабандираните цигари – тези, в които не се включват фалшификатите и цигари тип "illicit whites”, пада значително с 26.7% до 35.6 млрд. къса

 

"Illicit whites“ нелегалните цигари достигат рекордно високия обем от 19.6 млрд. цигари, тръгвайки от практически нулеви стойности през 2006 г. На България се падат 1.6 млрд. къса от този тип нелегални цигари.

 

Въпреки общия спад на незаконния пазар през 2013 г., черният пазар на тютюневи изделия остава сериозен генератор на загуби за правителствата и сериозна конкуренция за легалния производители и търговци. Тази незаконна дейност не само има своите финансови последствия, но и подхранва криминалната дейност в местните общности, посочват производителите на цигари.

Споделяне

Още от Бизнес