Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души

Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души

Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи, представени по повод Световния ден на зрението, който се чества всеки втори четвъртък на октомври.

Няма точни данни колко от тези 3000 души са с глаукома, но според европейската статистика, 13 процента от загубилите зрението в Европа, са го загубили от глаукома, каза доц. д-р Наталия Петкова - основател на Глаукомно дружество в България.

В световен мащаб 2,4 млн.души на година заболяват от глаукома и голяма част от тях стигат до слепота. За десет години 16 процента от нелекуваните болни достигат до едноочна слепота, а 10 процента от тях до загуба на зрението и на двете очи, каза Петкова.

По думите ѝ скрининговите кампании са много важни, защото ако болестта се диагностицира, лекарите не могат да възстановят загубеното зрение, но могат да помогнат то да не се влошава повече.

За времето на кампанията - март - октомври тази година, през скрининг са преминали 2500 пациенти. Повишено вътреочно налягане е регистрирано при 25 процента от прегледаните.

По данни на НЗОК диспансеризираните с всички видове глаукома към 1 януари тази година са общо 78 487 , а към първи септември те са вече с 2622 повече - 81 109. Според участниците в кампанията повишението се дължи и на скрининга.

Пациентски организации отчетоха края на кампанията под наслов "Слънцето е за всички", която е дала възможност на много хора от малки населени места да се прегледат безплатно и да разберат дали имат симптоми на глаукома като повишено вътреочно налягане.

Хората, при които са установени признаци на заболяването, се насочват към допълнителни прегледи.

Според специалистите офталмолози всички хора над 40 години трябва редовно да ходят на очен лекар. Те смятат, че държавата трябва да инвестира в скринингови кампании, но е хубаво да има предскринингови критерии кои хора има смисъл да бъдат прегледани. Рискови фактори са възрастта, наследствена обремененост , диабет, напреднали увреждания в зрителния нерв и в зрителното поле .

Глаукомата е едно много сериозно заболяване, което доскоро беше неглижирано, каза проф. д-р Лъчезар Войнов - национален консултант по очни болести . Той увери, че в България се прилагат всички нови методи на лечение както консервативни, така и оперативни.

Войнов и Петкова разказаха, че терапията с капки си остава основен вид, но при нея има трудност, свързана с това, че хората, заболели от глаукома, са предимно в напреднала възраст, някои от тях и с Паркинсон, и трудно могат да поставят капките.

Появяват се обаче надежди за революция в лечението и локалната терапия. Те няма занапред да са толкова зависими от пациента, защото ще се поставят импланти, инжекции, лекарства, въвеждани във вид на контактни лещи с продължително действие до шест месеца.

Досега се лекува само очното налягане, а идеята е занапред да лекуваме и увреждането на зрителния нерв, като така няма само да се поддържа зрението, а ще има и възстановителна генна терапия, обясни доц. Наталия Петкова.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?