Всяко пето евро от евросредствата е откраднато от корумпирани чиновници

Всяко пето евро от евросредствата е откраднато от корумпирани чиновници

Нов доклад разкри, че размерът на европейските средства, които миналата година са били обект на измами и "нередовни плащания", почти се е удвоил до 1.3 млрд. евро, съобщава електронният сайт за европейски новини www.theparliament.com.

Измамите с европейски пари включват кандидатстване за финансиране на гора от лимонови и портокалови дръвчета, която в действителност не съществува на италианския остров Сицилия.

В друг случай хиляди евро са изплатени на животновъди в Словения за несъществуващ добитък.

Според доклада "Борба с измамите" на Европейската комисия нередностите в Общата селскостопанска политика (ОСП), за която се отпуска около половината от бюджета на ЕС, възлизат на 1.2 милиарда евро или около 23 процента. Или всяко пето евро от отпуснатите пари "е било източено от корумпирани чиновници".

През 2009 година най-тежко обаче е било положението с политиката на сближаване, при която средствата отиват за най-бедните региони на Европа и която поглъща над една трета от целия бюджет на ЕС.

Предполагаемите измами и нередности в тази област миналата година са били стрували 1.2 млрд. евро, което е годишен скок от 109%.

Около две трети от предполагаемите измами засягат само шест страни: България, Румъния, Гърция, Италия, Полша и Испания.

Разкритията се появяват след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха бюджетът на ЕС за 2011 година да бъде увеличен с 2.9 процента и на фона на строгите мерки за икономии, които членките въвеждат, отбелязва сайтът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?