Втора фирма получи право да сертифицира биохрани

Правото да сертифицира храни, произведени по биологичен начин, получи в четвъртък фирмата "Качество, сертификация и инспекция-Интернешънъл Сървисиз" (QC&I). Компанията извършва същата дейност а италианския пазар от 15 години, каза управителят ѝ Маркос Пичарели след връчването на разрешителното от  зам.-министъра на земеделието и горите Димитър Пейчев в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2007.

Документът дава право на  дружеството да използва знака на Министерството на земеделието и горите за означаване на биологични продукти и храни и контрола върху този вид стоки. Така националните контролни органи на биологично производство стават два. Другият е "Балкан Биосерт" ООД.

Според Пейчев интересът на селскостопанските производители към  биологичното земеделие расте и това ще доведе до увеличаване на броя на дружествата, извършващи сертификацията на продуктите. Той припомни, че от 26 февруари до 9 март във фонд “Земеделие” ще се приемат проекти за финансиране на селскостопански дейности, целящи опазване на околната среда по програма САПАРД. Фермерите, които не успеят да си подготвят документите в срок, ще могат да се включат в агроекологичните плащания на Министерството на земеделието и горите по Програмата за развитието на селските райони за периода 2007-2013 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?