Втора група афганистанци се завърна в родината си от Германия

Втора група афганистанци се завърна в родината си от Германия

Група от 26 афганистански кандидати за убежище с отхвърлени молби за разрешение да останат в Германия пристигнаха тази сутрин на кабулското летище, след като бяха депортирани принудително, предаде ДПА.

Кандидатите за убежище, които вчера сутринта били внезапно изведени от местата, където живеели в Германия, са втората група завърнали се в родината си афганистански граждани след сключено ново споразумение между германското правителство и официален Кабул през октомври миналата година.

"Беше 4 ч. сутринта и аз спях, когато полицията дойде и ме отведе", каза Араш Алакозай, 20-годишен, депортиран. Прекарал е пет години в Германия и каза, че е напуснал Афганистан поради липса на работа и усещане, че нямал бъдеще в родната си страна. "Сега не знам какво да правя", казва той.

34 афганистански кандидати за убежище с отхвърлени молби бяха депортирани в средата на декември.

Афганистанското министерство по въпросите на бежанците преди това заяви, че не по-малко от 10 хиляди афганистанци са се върнали доброволно през 2016 г., включително 3000 от Германия.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер каза през октомври миналата година, че груповите депортации имат за цел да изпратят послание на афганистанците, че Германия приема само малък брой молби за убежище от тяхната страна.

Споделяне

Още от Европа