Втора нощ на сблъсъци с протестиращи в Хонконг

Втора нощ на сблъсъци с протестиращи в Хонконг

Сблъсъци между полицията за борба с безредици и протестиращите за демокрация в Хонконг избухнаха за втора поредна нощ в квартал Монкок, като и двете страни се обвиняват взаимно за насилието, предаде ДПА в неделя.

Организаторите на протестите обвиниха полицията, че атакувала демонстрантите с палки, а властите заявиха, че полицаите използвали минимална сила, след като многократно били
нападани от протестиращи.

Голям брой лица, незаконно окупиращи пътното платно на Нейтън Роуд близо до Аргайл Стрийт, внезапно се опитали да нападнат разкъсат пробият полицейския кордон, пренебрегвайки многократните предупреждения, заяви полицията. В отговор тя предприела решителни действия, прилагайки минимална сила, за да ги разпръсне, с цел да предотврати влошаване на ситуацията.

Според властите са ранени трима души, но местни медии съобщиха за най-малко две дузини ранени протестиращи.

Един мъж е арестуван, задето носел два ножа в раницата си. Местна телевизия съобщи, е полицията е задържала и 23-годишен младеж, заподозрян в разпространяване на онлайн послания, насърчаващи хората за участват в незаконни събирания и и да атакуват полицаите.

В събота сутринта полицията съобщи за 26 арестувани през предишната нощ.

Правителството на Хонконг се опитва да убеди протестиращите групировки да прекратят протестните действия и вчера заявиха, че преговори с лидерите на протеста вероятно ще се състоят във вторник. Те ще продължат около два часа и ще бъдат излъчени по телевизията на живо, заяви Кери Лам, която е главен секретар на хонконгската администрация.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?