Втора условна присъда на Лечков е отменена

Йордан Лечков. Сн: БГНЕС

И втората тригодишна условна присъда на бившия сливенски кмет Йордан Лечков бе отменена от Пловдивският апелативен съд на рождения ден на бившия футболист във вторник, но решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

През май 2012 г. Лечков бе осъден от Старозагорския окръжен съд за това, че през февруари 2010 г. като кмет на Сливен е превишил правата си и неправомерно е разрешил на софийската фирма "Екосидеминтс" да добива инертни материали в землището на с. Тополчане и така е ощетил държавата с 14 612 лв, а "Напоителни системи"-Сливен - с 3 882 лева.

От приетата сега от Пловдивския апелативен съд съдебно-техническа експертиза се установи, че липсват както строителни, така и технически материали от извадените земни маси. Експертизата е изготвена от инженер геолог и инженер специалист по инертни материали. Съдържанието на инертните материали е изследвано в лицензирана лаборатория, оценени са по количество и качество и безспорно е установено, че последвалата щета възлиза на 133 лв., а не както е описано в обвинителния акт.

Съдът прецени, че липсва умисъл и цел за облагодетелстване на "Екоседиментс".

Другата тригодишна условна присъда на Лечков за длъжностно престъпление бе отменена през март 2012 г.

"Делата срещу мен са много измислени и смешни, а когато попаднат в сериозни съдийски ръце, резултатът е ясен", коментира Лечков решението на апелативния съд, цитиран от агенция "Фокус".

"Още в самото начало и нееднократно съм казвал, че в случая стоят политически и икономически интереси", заяви бившият кмет на Сливен и припомни, че във всички тези дела се иска той да не заема държавно и кметско място.

"Има общо шест дела срещу мен", каза Лечков, като уточни, че едно е във Върховния касационен съд, а другите трябва да минат през апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?