Вторият човек в Ал Каида вещае "поражението" на САЩ в Ирак и Афганистан

Два дни преди третата годишнина от атаките срещу САЩ от 11 септември най-високопоставеният помощник на Осама бин Ладен заяви, че американците вече не контролират южната и източната част от Афганистан.

Айман ал- Зауахири се появи отново на видеозапис в четвъртък, излъчен от телевизия Ал Джазира. Той твърди, че ислямските муджахидини контролират по-голямата част от Афганистан, а американските сили се крият и отказват да се бият.

В изявлението си Айман ал - Зауахири заяви още, че "поражението" на Съединените щати в Ирак и в Афганистан е "въпрос на време".

"И в двете страни американците се оказаха между два огъня: ако останат, ще се обезкървят, ако се изтеглят, ще изгубят всичко", твърди дясната ръка на Осама бин Ладен.

Това е първият му запис от няколко месеца. Той не изглежда много по-различно от предишните си появявания, макар че брадата му е посивяла.

Зауахири заявява, че източен и южен Афганистан са се превърнали в "открита зона" за муджахидините или ислямските бойци. Той осмива американските войници за това, че отказвали според него да се бият въпреки провокациите на муджахидините, които ги обстрелвали и блокирали пътищата около тях.

Американската защита, твърди той, се води предимно чрез въздушни бомбардировки, които според него само пилеели американски пари и вдигали прах.

Зауахири предупреждава, че американците можели да очакват "акции на мъченици", както се изразява, в Кабул по всяко време.

Зауахири, който е бивш египетски хирург, е смятан за автор на тактиката на Ал Каида. Телевизия Ал-Джазира не съобщи как е получила видеозаписа.

В Ирак, по думите на Зауахири, муджахидините са провалили плановете на Вашингтон, след като временното правителство е "показало колко е слабо".

"Поражението на Америка в Ирак и в Афганистан е само въпрос навреме, с Божията воля", добавя вторият човек в Ал Каида, който говори няколко минути пред камерата, в нещо като студио, с бял тюрбан и автомат Калашников на заден план.

В момента в Афганистан има около 16 000 американски войници, които ежедневно патрулират в отдалечените планински села, главно в източната част на страната. Общият брой на американските войници в Афганистан е 140 000.

Според телевизия Ал Джазира, която не излъчила целия видеозапис, Зауахири споменавал за конфликта в суданската провинция Дарфур, което означава, че записът е правен през последните месеци, отбелязва Ройтерс. Вторият човек в Ал Каида посочвал кризата в Дарфур като пример за желанието на САЩ да разцепят арабския и мюсюлманския свят, съобщила Ал Джазира.

На 10 септември 2003 г., в навечерието на втората годишнина от атентатите в САЩ, Ал Джазира излъчи видеозапис, показващ Зауахири и Бин Ладен предвижващи се в планински район.

Пентагонът не е излизал с официална реакция на изявлението на Зауахири, предаде Си Ен Ен. Висши служители обаче заявиха, че американските сили се придвижват свободно в Афганистан и продължават офанзивите си срещу Ал Каида и талибаните.

Говорител на ЦРУ заяви, че агенцията анализира записа, за да установи автентичността му и евентуално да извлече допълнителна информация от него.

Според разузнавателни източници Зауахири вероятно се укрива в район на афганистанско - пакистанската граница.

Източниците посочват още, че групи от порядъка на 600 - 800 талибани или бойци на Ал Каида могат да се промъкват в части от Афганистан, основно в южната и източната част.

Югоизточните райони на Афганистан са под контрола на пущунските племена и са една от най-големите заплахи за сигурността на американските сили в страната.

Споделяне

Още от Свят