Вторият робот на НАСА изпрати снимки от Марс

Американската космическа агенция НАСА успешно приземи втори робот на повърхността на Марс. ОПОРТЮНИТИ вече изпрати и първите си снимки, които според НАСА са доказателство, че роботът работи нормално.

Целта и на тази машина ще бъде да търси признаци на живот на червената планета.

Би Би Си съобщи, че кацането на втория робот на Марс стана на място, противоположно на това, където преди три седмици кацна близнакът на ОПОРТЮНИТИ - СПИРИТ.

В 21.06 ч. калифорнийско време в събота вечерта/05.06 ч. по Гринуич неделя сутринта/ на Земята бе получен условният сигнал, потвърждаващ, че роботът е кацнал в равнината Меридиани планум, близо до екватора, след шест минути преминаване през марсианската атмосфера.

Преди три седмици първият робот - СПИРИТ, кацна от обратната страна на Марс. От няколко дни роботът изпитва технически затруднения и не функционира нормално.

В събота НАСА съобщи, че състоянието на СПИРИТ е сериозно, но не критично.

Проблемът с бордовия компютър е локализиран и е установена връзка с робота. Проблемът ще бъде решен, но това ще отнеме време, заявиха от НАСА.

Би Би Си напомня, че в петък Европейската космическа агенция съобщи, че е открила директно доказателство за наличие на замръзнала вода на повърхността на Марс. Още доказателства за съществуването на вода на червената планета могат да дойдат от космическите сонди на САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?