Вторият вицепремиер е българин с германски паспорт

Борислав Иванов, сн.БГНЕС

Шефът на Дойче банк за България Борислав Иванов е вторият вицепремиер в кабинета на Пламен Орешарски, чието име са пази в дълбока тайна, съобщи в.“Труд“. Според изданието той ще отговаря за привличането на инвестициите.

Официалното му обявяване се бави, защото Борислав Иванов има двойно гражданство - българско и германско. За да отговори за изискването в конституцията, той трябва да се откаже от немския си паспорт. Основният ни закон предвижда, че министри могат да бъдат само български граждани.

"Процедурата за отказване от гражданството е вече задействана, но може да отнеме повече от месец", са обяснили източниците на "Труд".

Според вестника възможно е, ако се забави прекалено много, номинацията на Иванов да бъде оттеглена и за втори вицепремиер да бъде избран друг.

Орешарски познава Иванов от 2006 г., когато сегашният премиер беше финансов министър в кабинета "Станишев".

В момента Пламен Орешарски има само един вицепремиер Зинаида Златанова, която е министър на правосъдието. Освен за вътрешната сигурност и правосъдието, тя отговаря още и за еврофондовете, където се очертава сериозна загуба на средства в края на годината.  

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?